onsdag, december 30, 2009

Årslistan 2009

Tidigare års listor finns här, här här och här. Och jag blev just påmind om att jag totalt missat bloggens tre... nej, FYRAårsjubileum. hurra hurra, lite i efterhand).

I år kör jag samma lista som bland annat Östfronten.
Årets bedrift: Att jag jobbade nästan hela säsongen utan semester.

Årets bittra: Evighetsarbetslösheten.

Årets bästa semester: Svårt val. När semestrarna väl kom, var de så bra allihop! Både Islay och Karpathos.

Årets nytillskott: Det är inte så stort ännu, men jag måste säga den kommande bäbisen. Om jag fattat saken, eller i alla fall en av alla de graviditetskalendrar som finns på nätet, rätt, så är jag i femte månaden från och med idag. (eller om det är om en vecka, det går inte riktigt ihop).

Årets förlust: Östfrontens flytt till just Östfronten.

Årets vuxenpoäng: Vi köpte vår andra bostadsrätt, och sålde den första, genom Mäklare. All kontakt med mäklare måste generera minst 2000 vuxenpoäng.

Årets fysiska förändring: Det kommande nytillskottet.

Årets nya kändisförälskelse: Justin Townes Earl var ju väldigt stilig.

Årets mest gåshudsframkallande låt: Kanske Pete Molinaris Look what I made.


Årets läsupplevelse: Jag gillade verkligen Johan Theorins Nattfåk, Berlinerpopplarna av Anne B. Ragde (men inte de två följande lika mycket), samt Mikael Fants bok Grundläggande genetik, en roman om blåögdhet och halva sanningar.

Årets insikt: Det har jag nog inte gjort någon. Inte som jag kommer på nu i alla fall.

Årets teve-besatthet: Dexter säsong 4. Och the Wire, så klart!

Årets fest: Kanske min egen 30-årsfest, den var bra!

lördag, december 26, 2009

2009 i bild

Det är dags för årssammanfattningar. Jag samlar mig några dagar till för Den Stora Listan, om det blir någon. Än så länge; året i bild.

Vi började året i Västerås, där det var kallt.

I februari drack vi god öl.

I mars hedrade Majken oss med ett besök.

Några av april månads alla loppisfynd.

Kolonibesök i maj.

I juni var vi i Halland.

Juli var månaden då jag målade kolonin.

I augusti var vi i Västerås igen. Inte så kallt.

I september reste vi. Först till Skottland, sedan till Karpathos.

I oktober plussade jag. Två gånger för säkerhets skull, man kan ju inte lita på ett klent plus.

I november hade vi flyttat, och vi bryggde öl mest hela tiden.

I december hade vi en optusad spegel.

fredag, december 25, 2009

Smart

Att äta julmat iförd preggobyxor. Kanske det mest smarta jag har gjort. Man kan äta hur mycket som helst. Dagens husmorstips.

torsdag, december 24, 2009

God Jul


Så där. Köttbullarna är rullade, rödbetssalladen gjord, grönkålen står och puttrar på spisen. Mmmmm traditioner.

God Jul!

tisdag, december 22, 2009

Jullåt

Jag har blivit hjärntvättad med att det här ska vara den bästa jullåten. (det kan jag ju egentligen inte gå med på, som f.d flick-körsmedlem). Men den här versionen, med bästa Billy, var riktigt bra. (och det är fortfarande synd att man tydligen inte får döpa sina barn till Billy bara för att en viss bokhylla heter det).

Men åh, det blev skitkosntigt när jag lade in youtubeklippet. Här kommer länken istället:

Florence and the Machine and Billy Bragg - Fairytale Of New York - Live in Session

Lördagens loppisfynd




Förutom ett och annat pytteplagg, hittade jag de här två godbitarna på lördagens loppistur. Gräddkannan som jag anar är snodd från ett eller annat Folkets Hus, saknar ett litet lock, men är snygg ändå. Och väldigt bra att hälla ur, till skillnad från de flesta kannor.
Någon som vet något om vasen?

måndag, december 21, 2009

Mysko

Jag skulle just möla in lite fler bloggar i min reader, jag menar, man vill ju inte stå utan, men det hände något konstigt. Istället för att läggas in Nusse -världens bästa syblogg, så lades Västebottens Folkblads nyhets-rss in. Väldigt skumt, jag har provat tre gånger, och skrivit in Nusses adress. Jag anar en konspiration, som jag inte riktigt förstår syftet med.

Kort dag


Årets kortaste dag. Jag hade en gång en släkting som på årets längsta dag, sommarsolståndet eller vad det heter, alltid sa
jaha, nu korter dagen. Vill man vara väldigt entusiastik kan man redan idag alltså utbrista att nu, nu länger dagen.

Eftersom jag drabbats av stora tröttman, känns dagen verkligen kort. Vill mest ligga och sova, men har i alla fall diskat, tvättat både i lägenheten och i tvättstugan, och lagat mat. Till kvällen kanske det blir ett eller annat julklappspyssel. Mest av allt har jag njutit av att inte längre jobba med snöröjning. Och tänkt lite extra på de som gör det. Heja heja!

söndag, december 20, 2009

Finpromenad


Idag var vi på promenad. I Särö Västerskog (?). Så här fint var det.

fredag, december 18, 2009

kamera fixad.

Så där. Kameran är hemma i tryggt förvar igen. Felet gick som en reklamation, så det var alldeles gratis! De bytte ut hela blixten, ja till och med hela överdelen på kameran, och rengjorde alltihop snyggt och prydligt. Jag är lite i chock över att det gick så lätt.

torsdag, december 17, 2009

Omöjlig frukt

I veckans ekolåda kom en kokosnöt. En helt omöjlig frukt. Vad gör man med en kokosnöt? Hur öppnar man, vad gör man med kokosvätskan, vad gör man med fruktköttet? Eller klistrar man på ögon och tomteluva och har den som prydnad?

Föresten, rutinerade Livet på en gård tipsar om hur man öppnar, och att man sedan kan tillverka sin alldeles egna rivna kokos.

tisdag, december 15, 2009

Juliver

Jag har blivit sugen på att ha en julgran i år. Måste vara hormonellt.

måndag, december 14, 2009

Kamerakris

Usch. Idag har jag lämnat in min kamera på lagning. Den blev allt mer ovillig när det kom till att fälla upp blixten. Hoppas, hoppas, hoppas att det går som reklamation. Annars måste jag rodda med försäkringsbolag, och då lär det dröja innan kameran kommer tillbaka.
Canon trodde att kameran skulle vara klar i slutet på veckan, lite beroende på hur lång tid det tog att få reservdelar, så det verkar ju som att de kommer att gå med på en reklamation. Hoppas!

Någon mer som har haft blixtproblem med sin Canon EOS 400D?

fredag, december 11, 2009

Zeunerts vs Nygårda Ekfatslagrade


Det gäller att ta tillfällena i akt och nörda lite, och ta chansen att göra det lite alkoholfritt. Idag parallellprovade vi Zeunerts och Nygårda Ekfatslagrade julmust.

Då vi hällde upp visade det sig att rent estetiskt, så vinner Nygårda. Skummet på Zeunerts försvann på två röda, det var knappt något kvar när jag skulle höja kameran för att fotografera. Nygårdas skum låg kvar och såg trevligt ut en bra stund. 1-0 till Nygårda.

Doftmässigt blev jag först lite skeptisk till Zeunerts ton av torr julskinka, men hittade sedan både en rostad doft, kaffe och porter.
Nygårda doftade... kemi. Någon svårdefenierad krydda, som kanel men inte riktigt. Mer kryddig än Zeunerts. 1-1.

Smakerna då? Det är här det verkligen börjar skilja sig. Nygårda smakar blåbärssoppa. Rejält med blåbärssoppa. Den är söt, och rätt så blaskig. Den smakar verkligen som om de gjort en dryck, som de sedan spätt ut med för mycket vatten. Det är inte bara för sött, det är ren sockersmak. Av ekfatet hittar vi inte några stora spår, möjligtvis en viss ton av vanilj, om man ska vara snäll.
Zeunerts däremot. Jo, Calatan och Medberoende. Ni hade rätt. Det var definitivt en must för mig. I smaken finns kaffe. Chokladkola (så´n där med brunrutigt papper). Marsipan. Vanilj. Mandel. Inte alls för söt. Maltig. Och jag tror att jag har hittat det perfekta alkoholfria alternativet till julöl. Zeunerts blev definitivt vinnare. Utan att ens skryta om ekfatslagring.

Bästa lussebullarna


Jag sitter inte bara inne med bästa sconesreceptet, även bästa lussebullarna vet jag hur man gör.

Lussebullar med fullkorn (så man kan lura sig att de är nyttiga och äta dem varje dag)

35 st

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
250 g kesella
2 påsar saffran
1 1/2 dl råsocker
1/2 tsk salt
15-16 dl kärnvetemjöl med fullkorn
2 dl russin
1 ägg, alternativt lite fil

1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme.
2. Smula jästen i bunke. Häll över degspadet, först lite, och rör tills jästen löst sig, häll sedan på resten av degvätskan.
3. Blanda ner kvarg, saffran, socker och salt. Blanda mjölet med russinen och tillsätt det. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk cirka 15 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 35 bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
5. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg, alternativt fil.
6. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

Det finurliga med de här bullarna är att de har russinen i sig, och inte ovanpå, så man slipper utpluppade, brända russinstackare. Är man mer avancerad, och sitter inne med en vetesurdeg, verkar Pain de Martins lussebullsrecept inte fy skam.

Mustprovning


Så där. Nu har vi införskaffat Zeunerts julmust. Den verkar ju passa mig... Ikväll blir det nog en parallellprovning med den och Nygårds Ekfatslagrade. Jag gillade inte Nygårds vid första provningen, men ger den en chans till. Vad skönt det är att kunna nörda loss även utan att ölnörda!

torsdag, december 10, 2009

Bästa sconsen


10 stycken fiberscones

4 dl vetemjöl special med fullkorn
2 tsk bakpulver
2 msk mörkt muscovadosocker
1/2 tsk salt
40 g smör/smör&rapsolja
2 dl mjölk

1. Sätt ugnen på 250 grader
2. Blanda alla torra ingredienser, arbeta ner rumstempererat smör (jag brukar använda smör&rapsolja), till en grynig massa. Häll i mjölk och rör ihop till en deg.
3. Klicka ut smeten på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter.

Det här är de bästa sconesen. Nu står de ugnen. Klara om 4 minuter.

Jag längtar till vintern. Så där fint var det den 29 december förra året.

Kommentera mera

Via Schmut och Hello Tiger hittar jag till vad som nog måste vara dagens blogginlägg. Och en rysligt bra uppmaning; kommentera mera! Det är As Good as it gets, som uppmanar oss; skriv åtminstone två kommentarer om dagen!

Hos Schmut kommenterade jag så här:
Jag tror, eller i alla fall för mig, så är det så att jag är för lat för att kommentera på de bloggarna som jag petat in i min reader, jag gör inte det där extra klicket för att slänga ur mig något. Och så känns det lite jobbigt att ta plats, om än bara med en liten "gött jobbat"-kommentar, på de bloggar jag läser som är så där Stora och Seriösa och Snygga. Och ju mindre man kommenterar, ju färre besökare får man själv. Men det är klurigt det där, man vill ju inte bar kommentera för kommenterandets skull, hur mycket vettigt måste man egentligen ha att säga i en kommentar, för att inte bara känna sig som en spammande tönt?

söndag, december 06, 2009

Det tredje rummet

Jag har liksom inte riktigt fattat det förrän häromdagen att, herregud, vi bor i en trea! Man behöver inte knö ihop sig i två rum och köket. Det finns ett tredje rum som man också kan vara i, som inte alls bara är gäst- tvätthängnings- och skräprum, utan som man kan omvandla till... hobbyrum. Ölen står där och jäsputtrar lite hemtrevligt. Och man får plats att ha både symaskinen och strykbrädan framme!!! Det är en sådan lyx att jag inte vet vad jag ska ta mig till. Men jag syr. Och stryker. Det är perfekt.

För övrigt går rummet under namnet cowboyrummet. En av väggarna är nämligen täckt av plast-träpanel. Mörkbrunt fejkträ. Först tyckte jag att det var hur fult som helst, men nu har jag på något konstigt sätt börjat gilla det, och kommit fram till att det nog är de återstående tre väggarna som behöver göras något åt. De är fulturkos. Och att man kanske skulle ta och fixa till "trä"-väggen, piffa lite men ändå ha den kvar. Eller kommer vårat barn bli mobbat då, sedan när det blir dess rum?

Eller räcker det kanske med medaljongtapeterna i hall, sovrum och badrum. Ska resten av lägenhetens väggar kanske vara med normala?

Det absolut fulaste i hela lägenheten är utan tvekan köket. Original-köksskåpen med skjutdörrar är superfina. Men resten. Fult målat, och framförallt världens fulaste tapeter, två olika varianter, som gör att alltihop bara ser ut som ett tandläkarväntrum. Det är det mest akuta att åtgärda, för det är verkligen sjukt fult. Kommer långt över fejkträet på listan!

lördag, december 05, 2009

Must

Det blir en del julmust. I brist på öl. Och då är ju det här det ultimata fyndet: en blogg om just julmust!

Häromdagen testade jag Nygårdas ekfatslagrade julmust. Den var ingen hit. För söt, slaskig och med en konstig bismak av syntetisk julkola.

fredag, december 04, 2009

Preggobloggande

Nu får det vara slut på hemlighetsmakeriet. Igår var vi och kollade på världens sötaste ehhh... foster. Som, livs levande, befinner sig i mig. Om allt går som det ska, blir vi föräldrar i mitten av juni. Helt sjukt overkligt.

(Jag varnar alltså härmed, att från och med nu, kan det bli en del preggo/barn/grötihövvet-bloggande).

virknytt


Den här roboten virkade jag till Ava i ettårspresent. (Även om hon kanske blev mest förtjust i makaronkartongen som jag slagit in den i...) Jag brukar vara dålig på att fota virkade grejer jag ger bort, men den här gången kom jag ihåg. Roboten är inspirerad av Virkverkets robot, men nu när jag kollar på hennes bild så ser jag att de är ju inte speciellt lika... Nu ska Virkverket släppa sina mönster i en bok, ett måste!

Som om inte det vore nog, så har jag även hittat en advetskalender med ett virkmönster om dagen! Det är Erika Laurell som lägger upp ett mönster om dagen, varje dag fram till julafton. Hittills är jag mest sugen på att göra äpplet.