söndag, februari 28, 2010

Utflykt

Kupan i Kungsbacka visade sig vara trikåtrasmattehimlen. Men jag tror vi köpte allt de hade.
Har man bara två Kånken behöver man en tredje. Eller i alla fall en kopia. Väldigt snygg färg, nu fattas bara en jeansjacka att ha till. Och vår.
Köksbordsduk, garn, annan duk och bonad.
Kungsbacka. I går tog vi med oss Fingerspitzskan dit på överraskningsutflykt.
Väldigt bra loppisar på det där stället!

Och här ska det så klart vara en massa bilder på mina fina fynd. Men blogger vill inte. Så tills imorgon, kan ni drömma om trikåmattrasor, vanliga mattrasor, kläder till både mig och den där lilla, dukar, böcker och en turkos Kånken-kopia, för det var vad jag fick med mig hem. Äsch, så där. Nu är det bilder!

tisdag, februari 23, 2010

Samlarmani


Åh, det här med att samla på muminmuggar, det har ju lite ballat ur. Men att begränsa sig själv blir inte precis lättare, när det kommer sådana här fina burkar och läskas.

framskottat.

Igår vågade vi oss på den spännande experimentet att åka spårvagn. Inte helt lätt, när det har kommit en väldig massa snö, men ändå förhållandevis smidigt. När vi stod och väntade på vagnen in till stan, började snön yra igen, det var ganska kallblåsigt och västtrafik körde sitt standardutrop om att allt är för sent. Då kommer det tre raska snöröjare gåendes med varsin skyffel, och skottade framför hållplatsens papperskorg, och sedan skottade de fram bänken. Det är säkert något slags tillgänglighetsavtal, att bänkarna ska vara sittbara för de som absolut måste sitta, men det kändes ändå lite fint. Att i detta s.k snökaos, så prioriterar man att skotta fram spårvagnshållplatsbänkarna. Oavsett om det finns bänkar i väntkuren som är alldeles snötomma, och som man heller vilar sin lilla rumpa på.

söndag, februari 21, 2010

Känd fejkträvägg

Senaste visiten på DosFamily är i ett hus där allt verkar vara original. Och se, de har likadan fejkträvägg som vi har i cowboyrummet! (Bilden med porslinsdjur i förgrunden).
Det är alltid kul att få tjuvkika in i originella hem, en titt inne på Dos kan verkligen rekommenderas!

Bakat


Av bakningsplanerna blev det här resultatet. De innehåller inte ett spår av pumpakärnor, de glömdes bort på vägen. Baserat på ett gammalt tekake-recept med vetekli, ganska mycket margarin, toppat med linfrö och solroskärnor. Om en stund kommer Pappa och Brorosnor hit, då ska de provsmakas.

Sportat


Så där. Nu har jag fallit för grupptrycket. Jag har förfärdigat en OS-mössa. Enligt det här mönstret, men eftersom jag delvis hade ett liiite för tunt garn, gjorde jag några extra ökningar här och var. Om det nu kan kallas OS-mössa när man inte riktigt följt mönstret, och dessutom har helt andra färger än det "ska" vara? Jag använde ett okänt loppisgarn, lite Eskimo och Marks & Kattens ekoull.
Det gick sjukt fort att bli klar, kanske en timma från start till färdig produkt. Jag vet inte om det blev så snyggt däremot, jag har en tendens att tycka illa om saker jag gjort själv. Men den sitter bra, och är mjuk och gossig. Och den matchar min halsvärmare. Så det kan få vara snö och kallt en liten stund till.

Ehhh... den var ju inte precis lättfotograferad, så här på eftermiddagskvisten. Men bilden föreställer i alla fall både mig, mössa och halsvärmare.

Bakningsplaner

Men åh, jag hade under hela vår promenad planerat att när jag kommer hem, då ska jag baka de där goda frallorna med pumpakärnor på som jag såg på en blogg häromdagen. Så hittar jag inte receptet! Det fanns inte alls där jag trodde det skulle vara, så nu måste jag tänka om. Att välja brödrecept, det är inte helt lätt.

lördag, februari 20, 2010

Pysslat


Den senaste tiden har jag mest pysslat med det här. En present till en liten kille. Eller, inte bara de som är med på bilderna, utan även sjuhundrafyrtioelva olika prototyper, både på klossar och förvaring av dem. Men det blev bra tillslut!

Nu känns det lite tomt på handarbetsfronten, och jag känner mig tillfälligt mätt på sömnad och virkning. Är sugen på något stickat och fluffigt, och eftersom den här vintern aldrig verkar ta slut, kanske det är lika bra att göra en mössa, ett par vantar, eller kanske en sjal till?

torsdag, februari 18, 2010

Färg

När jag såg den här bilden på snygga Clara vart det nog droppen som fick färgahåretellerinte-bägaren att rinna över. Det får bli färg nu. Min ursprungsfärg i dagsläget är typ gråful. Men orange ser väldigt konstigt ut på mig, så jag tror jag fegar med någonslags brun. Det blir bra.

söndag, februari 14, 2010

Vårlängt


Igår skrev finfina bloggaren Dödergök om apriliga jeansjackspromenader. Och det är precis vad jag längtar efter nu!
Börjar få tvångstankar om att jag måste investera i ett par Converse, trots att jag egentligen tycker att de är alldeles för dyra i förhållande till sin hållbarhet. Men jag kanske kan kosta på mig ett par kopior från ICA Maxi.
Idag firas allahjärtans dag med att brygga öl. En pale ale med Nyazeeländsk humle. Det är inte jag som är hjärnan bakom, och jag är inte så engagerad i hur den kommer smaka, men jag gillar husmorskänslan av att brygga! Lite senare kommer vi nog också fira med gårdagens äppelpaj, med riven mandelmassa som extra göttigt. Till det blir det Kiviks Belle de Boskoop Cox Orange 2009, vi provsmakade igår. Som barndomens äpplejuice fast ännu godare!

fredag, februari 12, 2010

Alkoholfri dryck


Efter att inatt ha drömt att jag glömde bort att jag är gravid och hällde i mig massa öl, kändes det som att det var rätt dag att testa den här;

Laziza Peach. En alkoholfri maltdryck från Libanon. Innehållande vatten, malt, majs, socker, humle, citronsyra och "naturidentisk persikosmak".

Det fanns skum en liten, liten stund. Och färgen är ju, ja, som öl. I början var kolsyran smått hysterisk, men så här efter att ha suttit och smuttat en stund har den turligt nog lugnat ner sig. Doften är syntetisk persika, honung och blöt kartong.
Smaken då? Jag måste säga att jag är mycket positivt överraskad! Alkohofri öl är i mitt tycke oftast långt från god, den som jag hittills smakat som ligger bäst till är nog Störtebeker 1402, från Systembolagets tillfälliga sortiment. Laziza smakar mycket kontgjord persika, men inte bara. Man känner även en viss maltighet, och den där trista ensilage/kartong-smaken som finns i andra alkoholfria öl lyser glädjande nog med sin frånvaro! Det smakar inte så mycket öl, men man kan ändå ana att det ska vara ett slags ölsubstitut. Smaken är mer som en "vuxenläsk", men som alternativ till alkoholöl håller den riktigt bra! I kylen står även en Laziza med hallonsmak, samt Kiviks Belle de Boskoop Cox Orange 2009 och väntar, så det kan hända att jag festar till det ordentligt!

(TACK! till Johanna och Johannes som inhandlade Laziza till mig på Orienthuset!)

Snöslott



Vi har lyxen att bo på gångavstång från Gunnebo. Idag var vi där på en fika. Där var så klart väldigt snöigt och fint.

onsdag, februari 10, 2010

Nya fynd


(Åh, om det inte hade varit denna tråkiga årstid, hade jag kunnat fota och lägga upp bilder på alla fynd jag gjort idag. Men eftersom det är så rysligt svårt att fota med blixt i spegel, så får ni förestålla er, tills imorgon eller så).
Sådär, nu med bild!

Idag var jag och Mamma på en anna loppis än den vanliga. Det är en exeptionellt billig loppis.
För 225 spänn kom jag hem med:
1 brun vårkappa från Hettemarks, alinjeformad, som är så välbevarad och fin att jag nästan dör. Om cirka en vecka kommer den att bli för liten, så jag är väldigt intresserad av att det blir vår NU. (I annat fall får jag ha den till hösten). 150:-
1 sjal med rosor
1 preggoklänning
1 par fjällrävenbyxor i väldigt fint skick, som jag eventuellt ska ha när jag jobbar
1 par hängslen
1 saftaochsylta-bok
1 hammarplast röd tillbringare
1 randig kortärmad body storlek 56. (statistiken håller sig, Minilarges garderob består av 50% randigt...jag förstår inte vem som inte kan låta blil att köpa alla randiga minikläder när hon är på loppis)

tisdag, februari 09, 2010

Ett gammalt fynd på väggen


För att slippa sitta och glo enbart på de exeptionellt fula väggarna i köket, satte jag idag upp ett gammalt loppisfynd. Jag tror jag köpte det i somras, på DenStoraUtflykten.
Det är Almedals Linnelinjen, designad av Catharina Wallenberg (som var vävlärarinna och gift med sin syssling, där ser man). Handduken heter Du och Jag. Finns även i nytryck, men jag gillar nog min gamla pastelliga variant bättre.
På baksidan har någon sytt fast en del av en glashandduk, som en kanal, så man skulle nog kunna ha den som paradhandduk vid en sån där handdukshängare, om man hade någon. Om det finns några snygga. Men min hänger än så länge bara uppnålad på väggen. I väntan på omtapetseringen.

måndag, februari 08, 2010

Efterrätt?

Herregud, nu måste vi snart bjuda hem någon, för att få en ursäkt att bjuda på den här; Kladdkaka med apelsin Verkar vara precis hur god som helst. Hittad på finfina bloggen Söta Saker.

söndag, februari 07, 2010

Inte för at jag undrar, men Magdalena Ribbing vet.

Från Magdalena Ribbings Hyfs&Stil-frågespalt i DN;

Fråga: Min gode vän skall snart bli far för första gången. Min fråga är: vem skall stå för cigarrerna, den nyblivne fadern eller hans vänner?

Svar: Förutsatt att fadern är grosshandlare och vill manifestera sin glädje över att affärsverksamheten nu har en arvinge (cigarrfirandet gäller vanligen söner) kan han bjuda sina närmaste manliga vänner och affärskolleger på cigarrer på den bar dit dessa herrar brukar gå innan de kommer hem till sina hemmafruar och husornas framdukade middag.

Är du, din vän och era vänner moderna människor ger ni sjutton i cigarrerna. Alla gamla så kallade traditioner behöver inte följas. Det ska vara något vett med dem om de ska tillämpas. Rökning är inte nyttigt, dessutom.

Magdalena Ribbing

Byxtrauma

Igår skulle jag på kalas. Jag hade varit så otroligt tidseffektiv och förutseendde att jag redan kvällen innan hade tänkt ut vad jag skulle ha på mig. För jag vet att det alltid är så mycket som ska göras den där "väl tilltagna" halvtimman innan man ska gå, då man trodde att det enda man skulle göra var att byta om från grisoutfiten till något lite mer respektabelt. Jag hade till och med tänkt ut två alternativ, för att jag trots allt skulle låta mig själv ha lite egen vilja. Ett kjolalternativ och ett byxalternativ.
1. Kjolen. Jag provade den senast för cirka två veckor sedan, då konstaterade jag att jo, bara jag flyttar ut knappen ett par centimeter, då är den jättebra. Flera veckor till. Men nej. Det fattades minst fem centimter redan i mitten av dragkedjan för att kjolen skulle gå att stänga.
2. Chinosen. De här provade jag senast vid ungefär samma tillfälle, och konstaderade då att jo, de här kan jag nog ha länge. De gick inte heller att stänga.

Så det blev till att tänka om. Och ha mammabrallor istället. I ren protest mot min snabbt krympande garderob hade jag den från början uttänkta skjortan, och det var defenitivt sista gången på länge som den gick att knäppa...

lördag, februari 06, 2010

Varsågod, ta skiten!

Jobbigt läge, hittat på Blocket;

Bobåt bortskänkes omgående

Uthyres av Henrik. Insänd 29 januari 12:50. Ta bort, ändra, förnya din annons.

Månadshyra: - Antal rum: 2 Plats: Göteborg, Innerstaden
Bostadsform: Bostadsrätt Boyta: 25 m² Gatuadress: -
Typ: Lägenheter, Uthyres

Trålare/bobåt cirka 14 x 5.5 kvm. Ekskrov, plastat däck, motor VP-96, fullt inredd, 3 dubbelkojer + flera enkla, kök, sovavd., toa, värme mm. Ligger centralt i Göteborg med svår slagsida sen 1 vecka. Ring direkt!

Fint


Om jag någon gång i framtiden skulle behöva en present, skulle jag vilja ha det här. Så sjukt fint. Och med både Bimbo, som jag har, och Koka, som Farmor och brorsnor har.

marmelad i mikron

Idag har jag provat att göra blodapelsinmarmelad. I mikron. Det lät ju så lockande, så enkelt, men jag tror ärligt talat att det hade varit enklare att göra den på gammalt hederligt sätt, på spisen. Det var svårt att få den att koka ordenligt, och jag vet inte ännu om den kommer att bli för lös eller lagom. Men smaken var god! Här är i alla fall orliginalreceptet;

2 st apelsiner
1 st citron eller grapefrukt
1 dl vatten

efter första koket tillsätts
5 dl strösocker

och till sist
1 msk vatten
0,5 tsk citronsyra



1. Borsta frukten under rinnande vatten. Skär den i klyftor, sen i tunna skivor och så i småbitar.
2. Lägg frukten och vattnet i en mikrofast skål (minst 1,5 liter) och täck över. Koka på full effekt i 6 minuter.
3. Rör ner sockret och koka på halv effekt i ca 12 minuter. Rör sedan ut citronsyran i LITE vatten och blanda i marmeladen.
4. Häll upp på rena burkar och förvara svalt.

Uppdaterat;
Nästan ett dygn senare har marmeladen fortfarande inte stelnat ordentligt. Suck, det blir till att koka om. På spisen.

fredag, februari 05, 2010

Kurera


Usch, jag har blivit helt tokigt snorig. Och skrufsig i halsen. Och i natt toppade jag det hela med en så präktig nackvärk att jag var tvungen att ligga sömnlös och fundera på om jag fått påssjuka. Trots att jag inte ens vet om nackont är ett symptom på påssjuka, och att det nackonda började när jag vilat lite i soffan och legat på ett sjukt obekvämt sätt med huvudet.
Då är det bara att ta till den allra största muggen, och hälla upp riktigt mycket nyponte. Jag dricker nyponte varje frukost, men sådana här dagar behövs det extra mycket.

(Förresten Östrfronten, känner du igen muggen? Jag har fått den av dig!)

onsdag, februari 03, 2010

Stolt

Kolla, min Mamma har också börjat blogga! Jag är så stolt!

Ihopbyggt.


Med tanke på att det var 10 år sedan jag gick ut (media)gymnasiet, och att jag nuförtiden gör all bildredigering i Paint, och dessutom en ny, för mig hittills oanvänd version, så är jag ganska nöjd med den här headern jag just knåpade ihop till maken. Det tog ändå väldigt lång tid. Nästan så att jag förtjänar en semla.

Snöröjning

Jag är så jävla nöjd med att jag inte längre jobbar med snöröjning. Att jag istället kan gå en valfri promeand i snön, och det enda som är lite otrevligt när man kommer in är att nederkanten på jeansen blivit snöig, vilket blöter ner vristerna på ett otrevligt sätt.

Fastighetsskötarna på vårt område är grymma på snöröjning. Jag försöker fundera ut bästa beröm-sättet.

måndag, februari 01, 2010

bakat

Idag har jag bakat kanelbullar, men utan kanel. Som fyllning hade jag däremot den här marmeladen, med krusbär och rom-smak. Funkade inte som marmelad, däremot finfint som bullfyllning!

London

London var riktigt, riktigt bra!
Här bodde vi. Eller i alla fall i närheten.
Vi avverkade en del av de största sevärdheterna, men de kvarteren är ju ärligt talat mest omysiga.


En dag var det så här ruggigt.
En av alla mysiga pubar.
Fullers London Porter på Cask, hittades tillslut, efter att vi nästan gett upp hoppet. Jag var bara lite avundsjuk.
Borough Market. en mat- och dryckmarknad med allt från nydödade kaniner till världens godaste vegoburgare. Här fanns all mat och dryck man kan tänka sig, både att inta på plats och att köpa med sig hem. Kan verkligen rekommenderas! Öppet torsdag till lördag.
Ölshoppen på Borough Market. Stort utbud, men varför hade de Stockholms Festivalöl? Nästan pinsamt...
Tate. Snygg byggnad, men väl inne var det nästan... för mycket. Vi gick runt en snabb sväng, och kollade in några klassiker, men egentligen ska man nog lägga en heldag och vara riktigt intresserad för att det ska vara bra.

(Fler inlägg om Londonresan kommer då jag sorterat bilder och intryck i huvudet).