torsdag, september 30, 2010

Kulturnattatips: en god sak

Sillen Stickar tipsar om en kulturnattaaktivitet som jag bara måste hejja på; Virka för gömda flyktingbarn till Rosengrenska! Kolla mer hos Sillen, här.

onsdag, september 29, 2010

färgklick


Man kan ju inte vara hur färglös som helst.
Haklapp; Tradera/Åhlens, body i världens skönaste bambutyg present från familjen Ferry (du hade rätt Helena, den är hur bra som helst! Max har haft den sedan han föddes, och tyget är så stretchigt utan att sitta åt att den fortfarande sitter perfekt!), plyshbyxor från sysslingen, och sist men inte minst, färgpricken över i:et; rosabruna strumpor med blommor på, från loppis.

Kallt?



Va!?! Har det varit frost inatt? Mina stackars pelargoner!

Jag räddade in lite sticklingar, för säkerhets skull. Pelargoner inne på vintern är inte alltid så roliga, så nu låter jag moderplantorna stå ute tills de dör. Sticlingarna bor lite tillfälligt många i samma kruka, men jag tror att de tycker att det är mysigt.

tisdag, september 28, 2010

Ohämmat skryt

Idag vände sig sonen från mage till rygg. Två gånger, så det var inte ens en slump. Och i förrgår började han skratta så där kluckande, på riktigt. Han är så fin att man smäller av. Vi firade med att åka till IKEA, och shoppa sovattiraljer till hela familjen. Kuddar till föräldrarna, spjälsängsmadrass till sonen. Nu kräver han spjälsovning, ingen liten vagga här inte. Åh hjälp, snart är han i puberteten.

lördag, september 25, 2010

gett upp


Idag blev ingenting som det var tänkt. Skulle varit på bokmässan, men sällskapet var visst dubbelbokat. Var ju där igår, så det var ingen störra fara. hade även tänkt pipa ner på villaägarloppisen som skulle vara på byn idag. När Villaägarnas riksförbund, eller vilka det nu var, ordnar loppis i en av alla de övergivna butikslokalerna så är jag inte den som är den. Det kanske finns en och annan moderat-pin från förra kollektionen att fynda. Men nej. För första gången sedan jag blev mamma gav jag upp. Max bara skrek och skrek så fort jag lade honom i vagnen, och när jag kommit en bit på vägen kände jag bara att näe, nu orkar jag inte mer. Så vi gick hem igen. Lipade en stund båda två, men nu ligger Max mycket nöjd på vardagsrumsgolvet och lyssnar på Majas Trädgårdsvisor, vilka hits! Och jag har ätit bulle. Man måste få misslyckas ibland.
Därför kommer det istället en bild på förra veckans loppisfynd. Jag är speciellt nöjd med den lite tunnare overallen som nog blir perfekt till våren, och med Skattkammarboken.

fredag, september 24, 2010

I kulturkofteland

Idag. Bokmässa. Och jag satt och ammade mellan Navid Modiri och Johannes Anyuru, i bkagrunden hördes Leif GW. En bra blandning.
Efter några timmar spenderade på mässan, kom en utställare fram till mig för att göra reklam för en bok, och sa
Om du läser det här (så höll han fram ett papper med pytteliten stil, ett utdrag ur en bok), så får du en delikatoboll.
Jag bara tittade på pappret, på honom och suckade.
Eller förresten, du kan få delikatobollen ändå, du ser så trött ut.
ehhh. tack.

onsdag, september 22, 2010

Inte ropa hej 2


Jaha, nu har han slutat sova på nätterna också. En jobbig natt gick att ignorera, två gick att tänka att nu, nu blir det bättre, men när fyra av hem är helt miserabla, då är det inte roligt längre. Det som började gå så bra! Vart var det nu igen jag la den där nappflaskan?

Inte för att jag tror att det hjälper, men nu säger jag hejdå till kaffe på ett tag. Hellre det än att slopa alla mjölkprodukter o.s.v. Vi har dumpat minifom-dropparna, och jag tror egentligen inte att han har ont i magen, så då får det bli en okaffig diet ett tag på prov. Bönor och lök känns också ganska lätt att utesluta, men choklad, som också är en klassiker i "ta det försiktigt när du ammar"-kategorin, blir värre. Vi ska nämligen ha barnvakt ikväll. Och gå på chokladprovning.

tisdag, september 21, 2010

Inte ropa hej.

Men åh, jag skulle inte skrivit det där om att allt var så lungt efter vaccinationen. ungefär i samma ögonblick som jag klickade på publicera blev Max tokledsen, och var det hela kvällen. Turligt nog hjälpte det att amma, och idag är han sitt vanliga glada jag igen, kanske lite mera sömnig.

måndag, september 20, 2010

Max tre månader

Idag blir Max tre månader gammal. Just nu sitter han i BabyBjörnen och sover, annars är det ganska sällsynt att man får honom att sova på eftermiddagarna förutom om han somnar mitt i maten eller man är ute på promenad. Dagen till ära har han fått sina första vaccinationer, och de fyra timmarna som ska gå innan man vet om han blivit påverkad av dem eller inte har just gått, och allt verkar lungt. Han var inte ledsnare eller mer svårsövd än vanligt så här dags på dygnet.

Max sover fortfarande inte så mycket på dagarna, men bra mycket mer än de tiominuterspass som var de enda han ville gå med på för en månad sedan. På förmiddagarna kan han sova en timme, och så några lite kortare stunder på dagen, för att sedan, efter maratontuttning, förhoppningsvis somna vid 21-22-tiden på kvällen. Sedan brukar han vakna vid 01-01:30, men då räcker det oftast att vagga honom för att han ska somna om, och så är det matdags någonstans mellan 04 och 05:30. Han har slutat med att kräva bljöbyte mitt i natten, skönt! Vid sjutiden är det ofta dags att gå upp, då ligger han och snackar och skriker för sig själv såpass att det inte är någon idé att försöka få honom att somna om.

Även om den gångna natten var ett kaos, med fem matningar och ett blöjbyte, så var det defenitivt ett undantag. Och Max har fått så pass mycket rutiner att man kan börja prata om vad som är regel och vad som är undantag. Otroligt skönt! Han föredrar fortfarande att äta ofta på dagen, gärna med 1,5 - 2 timmars mellanrum, men det börjar gå att dra ut på tiden där emellan. Han kräks ganska mycket, ibland väldigt mycket, men går ändå stadigt upp i vikt. Idag vägde han 6850 g, fortfarande två snäpp över den där normalkurvan som jag låtsas som jag inte bryr mig om, men som ändå smickrar mig när han ligger över.

Max växer över huvud taget så det knakar, kanske framförallt om huvudet (även om det är proportioneligt till resten av kroppen). Mössor hinner knappt rotas fram förrän de är urvuxna. I kläder drar han numera för det mesta 68, även om en del stora 62:or fortfarande går på. Det är lite svårt att klä honom nu, när det varken är varmt eller kallt ute. Det blir ju ganska varmt i vagnen, speciellt med vagntäcket, men han blir ändå kall om händerna, och när man har honom i selen utomhus gäller det att klä på honom lite extra. Då passar de fina stickade sockorna från gammelfarmor och gammelfarfar perfekt! De går att dra upp över byxorna, nästan till knät, och sitter väldigt bra.

Förra helgen hade vi ett väldigt fint namngivningskalas, tack alla ni som var där! Och Max tackar för alla fina presenter!

Favoriterna just nu är fortfarande frotté, mamma och pappa, och en snuttetiger. Snutten är väldigt bra, för man kan lägga den på nappen, så att nappen inte ramlar ur när han ligger i vagnen. För det där med att suga på nappen så som man ska, det har Max fortfarande inte lärt sig. Han är däremot bra på att hålla huvudet stadigt och att ha diverse ljud för sig. Om han är på rätt humör är Bumbostolen en stor favorit, och korta stunder kan det också vara spännande att ligga på mage. Eller att prata med tapeterna. Eller att se sig själv i spegeln, men det kan han bli lite blyg inför också.

Att läsa böcker, eller snarare få böcker lästa för sig, börjar också bli populärt. Nu har Max i alla fall börjat le och titta i boken när man läser för honom, till skillnad från innan då lampan var mer intressant. Favoritböckerna är Max Potta, Ut och gå och Pekboken för lite finare barn. Och så fort Max ger mig lite tid, ska jag försöka börja skriva lite om böcker för riktigt små bar på Barnboksprat. Om mina recensioner duger förstås...

Dumt

Men va fan. Jag trodde nog ändå, lite naivt så där, att det skulle vara något fler svenskar som var något lite mindre dumma i huvudet.


Förresten, efter lite mer reflektion, kan jag bara rekommendera gamla organisationskamraten Teresas blogginlägg för dagen; läs det i sin helhet här.

"Den här valrörelsen är ännu ett exempel på att det politiska samtalet i Sverige har havererat fullständigt, och att vi tydligen har droppat det där med grundläggande samhällsanalys helt. Ingenstans under valrörelsen har jag till exempel sett en enkel, saklig förklaring av varför det är konstigt att moderaterna kallar sig för ett arbetarparti. Människor med rödgröna sympatier klagar på att folk röstar med plånboken, som att det vore något dåligt att gynna sina egna intressen. Som om den borgerliga politiken faktiskt ger alla mer cash, men att man ändå ska rösta emot för att vara snäll. Som om de liberala tongångarna att socialister styrs av jantelag och Luther på axeln vore sanna. Men det är inte Luther som sitter på min axel utan Karl Marx, och han viskar i mitt öra att intresset aldrig ljuger.

Det finns inget ”samhällets bästa”. Det finns bara särintressen, eller klassintressen som de också kallas. Det är så man använde klassbegreppet en gång i tiden you know, som en samlande beskrivning av de grupper i samhället som hade liknande intressen. Den som äger företaget jag jobbar på har ett intresse av att jag ska jobba så hårt som möjligt för så liten ersättning som möjligt. Mitt intresse är det motsatta, och så är det bara. Det handlar inte om vilken sorts människor vi är."

fredag, september 17, 2010

Fredagsfin

När jag var ung och fräsch student körde jag stenhårt på begreppet fredagsfin. När jag nuförtiden länge bara haft jobb där man ahr arbetskläder, och dessutom cyklat dit och hem, har begreppet inte känts så aktuellt. Nu däremot, nu ska det återlanseras! Idag har jag lyckats... så där. Jag har kjol på mig, det ger ganska bra fredagsfinpoäng. Att matcha det med pyamaströja däremot, det ger defenitivt inga poäng. Inte heller kräksfläckarna på koftan (och lite på kjolen men det syns inte). Det blir till att ta sig i kragen och tänka ut en ny outfit tills jag ska ut i offentligheten. Ska ju trots allt både storhandla och träffa grannarna ikväll.

torsdag, september 16, 2010

Texter



Godagoda-skivan går varm här hemma. Och har Max, och för all del även hans föräldrar, riktigt, riktigt tur, spelar hans morbror låtarna! Det är så klart Barbro Lingren som skrivit texten. Den här är favoriten:

Idag är det skönt, fint överallt
lagom grönt och lite kallt
och vinden blåser i nordväst
i hagen strår en skruttig häst
ja, allting skulle va´ kul
ifall jag inte va´ så ful

för öronen är röda, står rakt ut
nästan pekar uppåt som en strut
och fröknar har jag en miljon
och kinder som en kalikon
jag liknar faktiskt mest av allt en get
fast mamma säger att jag är det sötaste hon vet

för ögonen är små och skumma
magen som en bongotrumma
håret som en risig kvast
och jag svajar som en mast
jag lovar att jag är det fulaste som finns
fast mamma kallar mig sin lilla prins

för fötterna är små, men tårna långa
och tänder har jag alldeles för många
och ögonbrynen står på snedden
men munnen går på andra ledden
Ja, jag ser ut så in i norden
och tänk, ändå är jag bäst på jorden

Nytt


Men han får inte bara begagnade kläder, lillkillen. Ibland shoppar vi på rea också. Som tillexempel de här, i varsin kommande storlek, för 40 kronor styck. Jag gillar speciellt den rutiga, har sett den på en och annan bloggbebis och blivit lite avis.

Fyndat

Senaste fyndet, 9 :-

Jag har börjat ha som fredagsnöje att okynnesbuda på lite traderagrejjer. Det har bland annat resulterat i en fleeceoverall, lite tröjor och byxor till Max. För det mesta har jag kommit undan väldigt billigt. Så att jag får lite dåligt samvete, när jag köper ett litet plagg för nio kronor, plus kansle tolv i porto. Jag länner mig lite dum emot säljarna, att de får stå där och packa ihop små grejjer, klippa och klistra ihop paket, komma ihåg att lägga på lådan, och allt för en vinst på nio kronor. Kan det verkligen vara värt det? Men jag kan ju inte precis ringa upp och säga, Ursäkta, det här blev visst pinsamt billigt, jag sätter in fem kronor till på ditt konto, som dricks.

tisdag, september 14, 2010

plan


Okej, det ser ut som att jag måste hinna både bort och hem igen innan klockan 16. Och innan dess ska det ätas x2, bytas blöja, kläs på kläder, fixas ner vagn, hängas tvätt och säkert bytas en blöja till och så kanske ätas lite till, och rapas och torka lite kräks. Vi får se om det blir någon promenad idag.

Sötast


Alltså min son. Ibland låter han som en ödla. Och det är så fint att man nästan dör.

(Det där med att fota med en hand, när man har en bebis i knät som sover så gott, och ska försöka balansera en systemkaemra med andra handen. Inte helt lätt)

måndag, september 13, 2010

Lyssnar

Efter att ha segat mig igenom Johan Teorins Blodläge (70% jag som var seg, 30% boken som inte levde upp till mina förväntningar), mölar jag nu mp3-spelaren full med gamla avsnitt av Tendens. Hittills har jag lyssnat på det mycket fina programmet om Gun Nordstrand och halva programmet om Torsby och rockabilly, som är så fint! Och Torsbyrockersarna har så rolig dialekt!

I cowboyrummet just nu, eller i alla fall i fredags då det var iordningplockat.


Lotta på Solrum visar sitt fina, pimpade skötbord. Och inspirerade mig till att göra det samma. Vårt är dock inte alls ett skötbord egentligen, ens från början. Det består av två Tore-hurtsar, en skrivbordsskiva, och däremellan ett tyg som Mamma fyndade på loppis för länge sedan, som nu äntligen kom till användning. Jag borde nog egentligen haft sådana där gardinspiraler att sätta upp tyget med, men dels så fanns det inte någon sådan hemma när jag höll på och fixade, dels så ville jag inte skruva i hurtsarna. Därför sitter tyget bara fast med ett snöre som är fastklämt mellan skivan och hurtsarna, men det går bra ändå. Ovanför hänger en gammal IKEA-förvaringsficka, grymt snygg tycker jag. Har för mig att vi haft en röd också, när jag var liten, undras vart den har tagit vägen? Hela kalaset är ihoplånat, allt utom skötbädden som är från IKEA.
I Max rum finns även en extrasäng, en liten hylla, en stol och, ifall han skulle bli sugen på att motionera, en motionscykel. Vanligtvis finns där också en massa tvätt, babyskydd, skötväska och andra babyprylar, men de är tillfälligt förvisade när bilderna togs, eftersom svågern skulle komma på besök och bo i Max rum. Planen är att göra iordning väggar (förutom fejkträväggen, den ska så klart vara kvar) och golvet i höst.
Sjömansbodyn väntar på att bli ivuxen.


Nämen, vem är det som ligger där på golvet?

torsdag, september 09, 2010

Lässug


Morgan Larssons Radhusdisco. Se där, en bok jag är sugen på att läsa.
Just nu läser jag Inger Frimanssons Råttfångaren, och det är en sådan man vill läsa hela tiden. Lite opraktiskt, när man inte har all tid i världen att gotta ner sig i sängen och bara sträckläsa, men å andra sidan ser jag verkligen fram emot de lässtunder som blir.

onsdag, september 08, 2010

Höstoutfit



Åh, nu när jag inte länge är gravid kan jag ju faktiskt börja ha min finfina kappa, påminde mamma mig om. Genast önskar jag mig lite kallare väder bara, idag är det nog sisådär tjugo grader och inte alls kappväder. På bloggen En mammas dag - Weronica, såg jag de här fina handskarna som jag funderar på att investera i att ha till kappan sedan när det blir ytterligare lite kallare. Jag har ett par väldigt fina skinnhandskar som jag ärvt av en väldigt rar släkting, men de är jag så rädd att tappa bort att jag nästan inte vågar använda. Ett par nya skulle nog bli använda mer, och med tanke på att kappan fyndades för 150 spänn, borde jag ju kunna kosta på mig lite dyrare vantar.

Hett

På grund av diverse bebisrelaterade så kallade olyckor fanns det inte ett enda rent täcke att uppbringa åt mig i det här hushållet igår kväll. Därför fick min Gråsten rycka in, intryckt i ett påslakan. Och herregud så varmt och gott! Yllefilt, bättre än det fluffigaste flufftäcket!
Frågan är om jag ens vill byta tillbaka till IKEA-sladdret som nu ligger i tvättkorgen, även om det kommer att vara aldrig så nytvättat, tumlat och fluffigt.

söndag, september 05, 2010

den hundrade


Igår kom en luftballong förbiåkandes ganska nära köksfönstret. Och jag kom så klart att tänka på den där hiten med Nena. Jag har den på vinyl. Har en hel back vinylskivor någonstans i källaren, under en period i mitt liv köpte jag på mig diverse billiga skivor. Vad roligt det var att köpa skivor då. Nu har jag helt förlorat den förmågan, skulle jag lyckas köpa någon skiva så är den nästan aldrig bra, jag råkar bara köpa massa liveskivor och skit. Konstigt.
När Max blir lite större måste vi nog investera i en vinylspelare, så vi kan vara sådana där jobbiga föräldrar som tvingar sina barn att lyssna på "gamla hits". Det är inte samma sak med cd eller spotify, inte samma ritual. Jag ska också försöka lära honom att inte vara så himla rädd för nålen på vinylspelaren som jag är.

fredag, september 03, 2010

Åh, kolla!


Det är inte alltid det är själva gymmet som är mest spännande. Ett gammalt kräkpapper kan vara nog så intressant.

Struktur

Så där. Jag har strukturerat upp mitt bloggläsande lite. Av någon outgrundlig anledning har jag inte haft alla de bloggar jag läser dagligen i min reader, några har jag bara haft på ett nyligen-konto. Men jag är lite trött på att behöva logga in på båda. Och på att jag inte har mitt gamla vanliga lösenord på nyligenkontot, så jag skriver fel hela tiden.
Tre bloggar förtjänade att följa med in i readern. Bokhora, för att följa med på bokfrontenNusse för att hon syr så fantastiskt fina grejjer, och Linda K, för att hon är både rolig och modeinspirerande. Sådär, nu har jag er bland alla de andra. Ska bara bli lite bättre på att klicka mig ur readern och kommentera lite mera.

onsdag, september 01, 2010

Två tips

En av de bästa, Ketchupmamman, skriver idag bra om det där med att blogga om sina barn. Läs här.
"Jag är istället glad att föräldrabloggare finns. För tänk så sorgligt det vore om man inte kunde ta del av hur andra har det. Om vi skulle gömma undan småbarnstiden, låta den omgärdas av myter om rosendoftande lycka eller hemliga förlossningsdepressioner. Om vi inte skulle kunna dela andras glädje och sorg och vardagsbekymmer och tankar om rätt och fel, och hitta någon precis som oss själva, fast på andra sidan jordklotet.

Problemet är inte att föräldrabloggare hänger ut sina barn. Problemet är att en del föräldrar brister i sin föräldraroll."

En annan av de bästa, Mia Skäringer, har börjat blogga igen, och det gör hon här. Gött.

Rekord

Jag ska sluta tjata om sömn nu på ett tag. Det är lite lättare att lägga ner gnället, när sonen i natt sov mellan 22 och 04:30! SEX OCH EN HALV TIMME! Så jädra gött.