fredag, mars 28, 2008

Fackligt

Några fackliga frågor:
- Hur kan vissa fackföreningar vara för individuella löner? Borde man inte vara emot kollektivavtal då också?
- Varför har vissa människor så svårt att förstå att det finns en inbyggd konflikt mellan arbetare och arbetsgivare?

Det har diskuterats lite på jobbet idag. Och i bakgrunden går reprisen av Debatt.

7 kommentarer:

johanna sa...

men till viss del är det bra med individuella löner. om jag har tre års utbildning som inte Berra har då borde jag får högre lön än honom? sen att killar har högre lön för att dom gapar och har en pillesnopp är ju helt uppåt väggarna.

Anonym sa...

Om arbetsgivaren har anställt Berra på en tjänst som uppenbarligen inte kräver högskoleutbildning finns det INGEN SOM HELST anledning att du ska ha högre lön än honom. /davidinho

johanna sa...

men om det är likadan tjänst för båda och den kräver viss utbildning o förkunskap är det ju mera relevant?

lisa sa...

individuella löner bäddar för mycekt för rövslickeri, om anställda med samma tjänst ska slåss sinsemellan om samma pott.

Anonym sa...

Men hur kan Berra jobba på tjänsten utan utbildningen då? Om han skulle missköta sig fullständigt syns ju det efter ett kortare tag och då lär han ju inte få förlängt efter provanställningen. Men blir han fast anställd klarar han uppenbarligen jobbet och då ska inte snobbismtänkande om högskolepoäng vara lönegrundande. Då ska likalönsprincipen gälla. Han ska inte ha mer för att han är kille, men han ska inte ha mindre för att han saknar högskolepoäng.

johanna sa...

nej men han har lång arbetserfarenhet på samma företag, det ligger ju oxå till grund för individuell lön.

Anonym sa...

Nu förstår jag inte. Jag försöker säga att jag är emot individuell lönesättning här. Lika lön för lika jobb. Om sen ett kollektivavtal har en trappa eller tariff eller liknande så får man ta itu med det då om man anser att den är orättvis.