lördag, augusti 09, 2008

Aalborg tips 1: öl.


1. The Wharf. Under sommaren "bara" fyra sorters Cask Ale, men nördiga som vi var fick vi minsann smaka sju. Snyggt ställe, trevlig personal, salt&vinägerchips och back gammon fanns. Det blir inte så mycket bättre. Enda smolket i bägaren, faktiskt nästan bokstavligt talat, var den första real alen vi testade, som jag tror var för gammal. mycket vinäger ska inte en öl smaka. Men jag tror ändå att stället förtjänar sitt Cask Marque. Även det övriga ölutbudet var bra. Stället har fått Guld Diplom från Danska Ölfrämjandet.
Däremot måste jag varna lite för ett annat ställe, en liten bit därifrån. Det sägs vara bra och ha ett bra ölutbud, har fått ett brons diplom. Men deras personal var ingen hit. Jag ville prova en porter, men fick en stout. När ölen var nästan helt upphälld, insåg han sitt misstag och hällde i en skvätt porter. Inte så lite kasst. Stället? Det hette John Bull, om jag minns rätt.


2. Aalborg har även sitt alldeles egna mikrobryggeri; Sögaards Brygghus. De har både en restaurang och ett café, men som ligger vägg i vägg, med, i alla fall delar av, bryggeriet synligt i mitten. Och en rejäl uteserveringen. Maten var suveränt bra! En bra grej var att man kunde beställa in en provbricka, med sex sorter av deras öl, men endast fem centiliter av varje. Bra sätt att prova sig igenom en stor del av sortimentet, även om det kanske är lite lite för en ordentlig provning. Men några tastingnotes blev det i alla fall. Till matenen ölgryta så klart, drack jag en American Pale Ale, som var ganska parfymig men god. Dagen efter var vi tillbaka för lunch, och då provade jag en av deras tre öl bryggda på quinoa. Ett ganska konstigt öl, först kunde jag inte förstå varför det påminde mig så mycket om fjällvandringar, men sedan kopplade jag, det smakade en blandning av fruktsoppa, nypon och havregryn! Inget öl man dricker flera pints av precis, trots att det var föredömligt alkoholsvagt på endast 2,5%.


3. Men man har inte varit i Aalborg som ölnörd om man inte besökt, och shoppat på, ÖlKonsortiet. En relativt liten butik, men fullknökad med diverse rolig öl från precis överallt. Personalen var nog grymt kunnig, men det var väldigt svårt att fatta vad han sa. Men han såg påläst ut... Den, i alla fall i mitt tycke, men jag tvivlar på att Rekan håller med, roligaste ölen vi köpte där var Kids Beer, från Mikkeller. En helt alkoholfri öl, eller snarare läsk gjord på humle och malt. Inte för att jag tycker att man ska vänja småungar vid ölsmaken för tidigt, men vem har inte gått och önskat sig en ölläsk? Nu har jag inte smakat den ännu, så jag ska inte lova för mycket, men om den är god får det nog bli privatimport ifall jag skulle bli gravid...
Vi köpte även öl i en vinbutik, med ett förvånansvärt bra utbud. Och så blev det några flaskor i Fredrikshamn också, bland annat från ett bryggeri som ligger på Bornholm, samt från Carlsbergs lite "finare" serie, Cals Porter.

2 kommentarer:

Helena Ferry sa...

Kul med provbricka! Låter som en riktig ölsemester det där... mysigt. Kidz Beer låter som något för gravida mig! Men är den HELT alkoholfri? Alla "alkoholfria" på systemet har ju lite i alla fall - även om det är försvinnande lite har jag faktiskt fortfarande inte testat någon, känns dumt bara...

lisa sa...

Japp, den är helt alkoholfri!