fredag, oktober 24, 2008

Årets hasselbladspris

Nej, jag ska inte ens låtsas att jag visste vem hon var innan jag läste det i tidningen imorse, men jag har en liten aning långt bak i huvudet att jag sett några av hennes självporträtt med djur tidigare.

Graciela Iturbide heter hon i alla fall, är från Mexico City och tar bara analoga bilder. Och de verkar vara sjukt bra.
Fin motivering var det också:
Graciela Iturbide är en av de främsta och mest inflytelserika latinamerikanska fotograferna under de senaste 40 åren. Hennes fotografier utmärker sig genom sin enastående visuella styrka och skönhet. Graciela Iturbide har utvecklat en fotografisk stil med utgångspunkt i sitt djupa intresse för kultur, ritualer och vardagsliv i hemlandet Mexiko och i andra länder. Iturbide har tagit dokumentärfotografin ytterligare ett steg genom att åskådliggöra förhållandet mellan människan och naturen, individen och kulturen, det verkliga och det psykologiska. Hon fortsätter att inspirera yngre generationer av fotografer i Latinamerika och övriga delar av världen.

Visserligen sitter inte Hasse Persson i juryn längre, men jag är ändå glad att hans löfte till mig 1998 infriats, det är inte längre bara gubbar som får priset. Förra årets Nan Goldin sitter fortfarande som klistrad i huvudet. Grymt bra, och hemskt.

2 kommentarer:

litet hus sa...

ska vi gå och kolla ihop?

lisa sa...

Ja, gärna! Någon dag efter jobbet nästa vecka? Jag kan måndag till och med onsdag, åker till Glasgow på torsdag.