onsdag, februari 25, 2009

Brödet

Hanna, här är brödreceptet jag testade senast, och pratade om idag:

Kalljäst vitt bondbröd

50 g jäst
1 msk honung
1 msk salt
5 dl kallt vatten
12 dl vetemjöl, gärna special (jag hade special fullkornsvetemjöl, och tog därför lite mindre mjöl, kanske 11 dl)
1 msk olja

1. Lös jästen i vattnet och tillsätt salt och honung. Arbeta in mjölet (spar lite till utbakningen) med träslev eller trägaffel. Ta kraftiga tag, degen ska bli trådig. När du har arbetat en stund, för över degen på bakbordet och fortsätt knåda några minuter.

2. Smörj en bunke med olja invändigt och lägg ner den färdigknådade degen. Tänk på att bunken ska vara stor. Degen ska kunna jäsa till dubbel storlek. Täck med plastfilm och sätt bunken i kylen över natten.

3. Följande morgon tar man fram degen, formar den till ett avlångt eller två runda bröd. Låt jäsa cirka 30 minuter på bakplåtspappersklädd plåt.

4. Degen gräddas i 20 minuter i 250 graders värme. Stäng därefter av ugnen och låt brödet stå kvar i ytterligare 15 minuter. (Men passa ganska noga, ugnen kan behövas stängas av några minuter tidigare, och brödet kan behövas tas ut lite tidigare, och hur det blir med gasugn har jag ingen aning om).

Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Anonym8:07 fm

    sweeet. Jag återkommer med rapport om resultatet!

    SvaraRadera
  2. Good luck! Och går det inte bra, skyll på ugnen :)

    SvaraRadera