lördag, maj 16, 2009

Bryggning och bakning

Idag har det varit bryggardag på Gråberget. Det skulle bli en sommarale, men blev nog snarare en amerikanskvälhumlad Ordinary Bitter. Mer om själva ölet kan ni läsa hos Jonte.
Malten som blir över när bryggningen är klar kallas för drav, och jag har länge tänkt att testa att baka bröd med det. Lukten är helt otrloig, och det ser ur att kunna bli ett gott bröd. Nu är brödet klart, och det ser fortfarande gott ut, men provsmakningen får vänta till imorgon. Receptet jag använde mig av var det här, hittat på hembryggarföreningens forum.

3-4dl drav
3 dl vatten
1 tsk salt
2 msk sirap
½ pkt jäst
0,5 dl russin
1 msk kakao
1 msk krosat linfrö
1,5 dl solrosfrön
2 dl Mörkt lantbrödsmjöl
2 dl Grahamsmjöl
ca. 1,5 - 2 dl Vetemjöl, dvs till lagom konsistens

Jäs 30 min och rör sen om ordentligt igen och själp upp i en smord rektangulär bakform och jäs ytterligare 30-45 min. Baka vid 225 grader i 20-30 min.


Men jag tog mera grahamsmjöl och vetemjöl, istället för lantbrödsmjöl för det hade jag inte hemma, och så fegade jag ur och hoppade över kakaon.

Uppdaterat;
Åh nej, brödet blev helt degigt. Där fick man för att man försökte vara ambitiös.

2 kommentarer:

catarina sa...

köpte bröd bakat på darv (dugges) på gunnebo för några veckor sen. svingott. du får meddela resultatet.

lisa sa...

Då får jag åka dit och shoppa ett bröd istället.