tisdag, september 01, 2009

mamma hon sa, gå ut i vår trädgård och plocka, plocka, plocka päron


Jag har fått en stor mängd päron. Hittills har det blivit inkokta päron med citron, och päronmarmelad. Någon som har tips på mer saker man kan göra med päron?

2-3 citroner, skal och saft
1,5 kg päron
1 kg socker (för min del blev det en blandning av vanligt, råsocker och rosa pärlsocker)
en liten bit ingefära, riven

Rensa och skala päronen, skär i små bitar. Sjud tillsammans med rivet ska av + saft från, citronerna, under lock i 20 min. Tillsätt socker. Rör tills det lösts sig. Koka upp och koka häftigt utan lock i 15 min, akta så det inte bränns! (Det gjorde mitt, varpå jag fick rädda över ungefär hälften i ny gryta, resten fick slängas). Vänd ner ingefära när 5 min återstår.
Marmeladen kan gärna vila 20 min utan värme och sen hällas upp.


Uppdaterat:
Nu har jag även gjort päron-chili-marmelad (saffran är ju omöjligt att komma ihåg att köpa). Verkar smarrig!

4 kommentarer:

anna b sa...

åh mumma måste pröva detta får ta på mig pallarbyxorna inatt.

litet hus sa...

rosa pärlsocker? finns det även i ljusblått till killarna?

Ms Stiffneck sa...

åhg. jag saknar fortfarande rävekärrs hallonsylt som rök åt i flytten.

lisa sa...

pallarbyxor rekommenderas!

Rosa pärlsocker är nog tyvärr det enda som finns, men det kanske är det som äntligen kan få vissa män att lockas bli lite mer könsrollsöverskridande.

Hallonsylten var en hit, jag saknar den också. Den skulle ju, i teorin, kunna gå att göra på köpehallon, även om det inte blir lika gott...