lördag, februari 06, 2010

marmelad i mikron

Idag har jag provat att göra blodapelsinmarmelad. I mikron. Det lät ju så lockande, så enkelt, men jag tror ärligt talat att det hade varit enklare att göra den på gammalt hederligt sätt, på spisen. Det var svårt att få den att koka ordenligt, och jag vet inte ännu om den kommer att bli för lös eller lagom. Men smaken var god! Här är i alla fall orliginalreceptet;

2 st apelsiner
1 st citron eller grapefrukt
1 dl vatten

efter första koket tillsätts
5 dl strösocker

och till sist
1 msk vatten
0,5 tsk citronsyra



1. Borsta frukten under rinnande vatten. Skär den i klyftor, sen i tunna skivor och så i småbitar.
2. Lägg frukten och vattnet i en mikrofast skål (minst 1,5 liter) och täck över. Koka på full effekt i 6 minuter.
3. Rör ner sockret och koka på halv effekt i ca 12 minuter. Rör sedan ut citronsyran i LITE vatten och blanda i marmeladen.
4. Häll upp på rena burkar och förvara svalt.

Uppdaterat;
Nästan ett dygn senare har marmeladen fortfarande inte stelnat ordentligt. Suck, det blir till att koka om. På spisen.

Inga kommentarer: