måndag, september 20, 2010

Max tre månader

Idag blir Max tre månader gammal. Just nu sitter han i BabyBjörnen och sover, annars är det ganska sällsynt att man får honom att sova på eftermiddagarna förutom om han somnar mitt i maten eller man är ute på promenad. Dagen till ära har han fått sina första vaccinationer, och de fyra timmarna som ska gå innan man vet om han blivit påverkad av dem eller inte har just gått, och allt verkar lungt. Han var inte ledsnare eller mer svårsövd än vanligt så här dags på dygnet.

Max sover fortfarande inte så mycket på dagarna, men bra mycket mer än de tiominuterspass som var de enda han ville gå med på för en månad sedan. På förmiddagarna kan han sova en timme, och så några lite kortare stunder på dagen, för att sedan, efter maratontuttning, förhoppningsvis somna vid 21-22-tiden på kvällen. Sedan brukar han vakna vid 01-01:30, men då räcker det oftast att vagga honom för att han ska somna om, och så är det matdags någonstans mellan 04 och 05:30. Han har slutat med att kräva bljöbyte mitt i natten, skönt! Vid sjutiden är det ofta dags att gå upp, då ligger han och snackar och skriker för sig själv såpass att det inte är någon idé att försöka få honom att somna om.

Även om den gångna natten var ett kaos, med fem matningar och ett blöjbyte, så var det defenitivt ett undantag. Och Max har fått så pass mycket rutiner att man kan börja prata om vad som är regel och vad som är undantag. Otroligt skönt! Han föredrar fortfarande att äta ofta på dagen, gärna med 1,5 - 2 timmars mellanrum, men det börjar gå att dra ut på tiden där emellan. Han kräks ganska mycket, ibland väldigt mycket, men går ändå stadigt upp i vikt. Idag vägde han 6850 g, fortfarande två snäpp över den där normalkurvan som jag låtsas som jag inte bryr mig om, men som ändå smickrar mig när han ligger över.

Max växer över huvud taget så det knakar, kanske framförallt om huvudet (även om det är proportioneligt till resten av kroppen). Mössor hinner knappt rotas fram förrän de är urvuxna. I kläder drar han numera för det mesta 68, även om en del stora 62:or fortfarande går på. Det är lite svårt att klä honom nu, när det varken är varmt eller kallt ute. Det blir ju ganska varmt i vagnen, speciellt med vagntäcket, men han blir ändå kall om händerna, och när man har honom i selen utomhus gäller det att klä på honom lite extra. Då passar de fina stickade sockorna från gammelfarmor och gammelfarfar perfekt! De går att dra upp över byxorna, nästan till knät, och sitter väldigt bra.

Förra helgen hade vi ett väldigt fint namngivningskalas, tack alla ni som var där! Och Max tackar för alla fina presenter!

Favoriterna just nu är fortfarande frotté, mamma och pappa, och en snuttetiger. Snutten är väldigt bra, för man kan lägga den på nappen, så att nappen inte ramlar ur när han ligger i vagnen. För det där med att suga på nappen så som man ska, det har Max fortfarande inte lärt sig. Han är däremot bra på att hålla huvudet stadigt och att ha diverse ljud för sig. Om han är på rätt humör är Bumbostolen en stor favorit, och korta stunder kan det också vara spännande att ligga på mage. Eller att prata med tapeterna. Eller att se sig själv i spegeln, men det kan han bli lite blyg inför också.

Att läsa böcker, eller snarare få böcker lästa för sig, börjar också bli populärt. Nu har Max i alla fall börjat le och titta i boken när man läser för honom, till skillnad från innan då lampan var mer intressant. Favoritböckerna är Max Potta, Ut och gå och Pekboken för lite finare barn. Och så fort Max ger mig lite tid, ska jag försöka börja skriva lite om böcker för riktigt små bar på Barnboksprat. Om mina recensioner duger förstås...

3 kommentarer:

Jo sa...

Grattis till Max! :)
Det börjar bli dags att fika snart, tycker jag. Så man kan få träffa honom och få sy ngt litet fint till den lilla vännen :)

Helena sa...

Roligt att läsa! Blir väldigt sugen på att träffa den lilla krabaten!

Kul att han gillar Max-boken! Och du är väldigt välkommen att skriva på Barnboksprat, jag tror alldeles säkert att dina recensioner duger!

lisa sa...

det där med att träffas, det är något Max blir bättre och bättre på, som tur är!