söndag, april 20, 2008

VärldspremiärdrickningVad finns det för ursäkt för att dricka en 9%-ig öl en söndagsförmiddag? Att trotsa en lätt bakfylla och strosa ner på stan? En chans till att vara med om en välrdspremiär så klart!

Idag var det dags att prova Oceanbryggeriets senaste bryggd, med det stiliga namnet Järntorgets Arbetarproter. Den finns bara på Bishops Arms Järntorget (än så länge), och idag var både bryggmästaren himself, Thomas Bingebo, och Portersällskapet,i sina tjusiga hattar, där för att smarra. Och vi satte oss lagom på tjuvlyssningsavstånd, för att uppsnappa eventuella fakta. För en gångs skull var det inte retligt att man inte bor i Stockholm, vad gäller ölnyheter.

Men så ölen då? Hur smakade den? Gott.
Kaffe, choklad och lakris, som de flesta andra portrar. Den var torr och syrlig, med en aning av en smak som påminde mig om lingon. Och lite ärtor. Ju bättre tempererad den blev, dessto gräddigare och mer rostat smakade den. Synd att öl från fat alltid är så rysligt kall när man får den, en sådan här öl vinner verkligen på att drickas lite varmare än iskall. På det stora hela var det här en finfin öl, men den passar nog mycket bättre som kvällsöl än som förmiddagsöl. Och, för namnet, som Förstamajöl.

Inga kommentarer: