måndag, november 24, 2008

Örebro Öl- och whiskyfestival


Öl- och whiskyfestival i Örebro i lördags alltså. Först när vi kom dit blev jag mest trött på vilket jäkla gubbdagis sådana här arrangemang alltid verkar bli. Stackars alla tjejer som går misste om en massa god öl.
Det var lika bra att hugga in direkt, och börja provsmaka för att förtränga ilskan.
Vi började med cask-alen. Det finns tydligen ett pubbryggeri som gör real ale i Sundsvall, Irish Pub, och de var på mässan. Vi testade alla deras tre sorter, en bitter, en IPA och en julporter. Bra grejjer, alla tre, även om de kanske inte var exeptionella, vilket de i och för sig inte gjorde anspråk på att vara heller. De var lite väl varma också. Visserligen vill man ju ha real ale rätt så tempererad, men den här var i varmaste laget. Hur som helst är det alltid gott med real ale. (Och det är sorgligt att det ska vara så svårt att få tag i det i Göteborg!).
Närke lockade med en massa kranar, jag testade deras Elände, en porter på 4% som verkligen var jättebra! Skulle man vara strikt i sin bedömning var den visserligen inte alls sorttypisk, alldeles för humlig för att vara en porter, men rent smakmässigt gillade jag den verkligen. Och eftersom jag inte alls är någon öldomare, så är min egen smak det viktigaste för betyget jag ger. Och här blev det 8 av 10. Det är alltid sympatiskt med smakrik, inte så alkoholstark, öl. Närke hade även Julita, en ale producerad av humle som odlats i svensk genbank, på SLU, som var kul att testa. Men den var nog roligare att testa än den var god, även om det inte alls var något fel på den. Närke gör snygga etiketter, och jag föll ner i något slags pins-behov som jag inte känt på länge, så numera har jag en stilig Närke-pin att sätta på kameraväskan.
Hantverksbryggeriet från Västerås var vi ju tvugna att testa något ifrån också, och för min del blev det en Extra Special Bitter vid namn Narren. Helt okej!
Brevid Närke stod Strömsholms Bryggeri, ett bryggeri som jag inte testat något från tidigare. Det fick bli deras vinteröl, kallad Gråskägg. Den var god, syrlig och smaskig, så där så man blir lite lyrisk.
Det var ju inte bara öl- utan whiskymässa också, men det blev inte mycket whisky drucken. Det var ganska dyrt, och inget som lockade så där väldigt mycket. En blindprovning kunde vi dock inte motstå; Tullamore mot Famous, vilken var vilken? Trots min nästäppa så lyckades jag faktiskt svara rätt! Det är verkligen inte lätt att blindprova så där, så jag är väldigt stolt.
Innan det var dags att sätta sig på tåget vidare till Västerås råkade det slinka ner en Närke Stormaktskaggen också. Den är fortfarande en av de bästa öl jag druckit, även om det kändes som lite fel tillfälle och miljö att findricka så där.
På det stora hela var det verkligen roligt att se så många bra mikrobrygerier samlade, och jag hoppas komma iväg på fler liknande evenemang i framtiden.

Kvällen blev ju inte sämre av att det dukades upp en redig julölsbuffé hemma hos vännerna i Västerås. Där avnjöts Ölfabrikken, Great Divides Hibernation, Nynäshamns Mysingen och Oppigårds. Men då hade det blivit lite för mycket öldrickande för att jag skulle ha lust att göra några ratings, det var bara läge att njuta av det goda!4 kommentarer:

Johan sa...

Typisk att man skulle missa det där då, verkade riktigt spännande. Bara att hoppas att Eländet dyker upp här nere också.

lisa sa...

Ja, det får vi hålla tummarna för, men chansen borde väl inte vara allt för liten?
Jag hoppade Rainbow Warrior förresten, den fanns men tja, det fanns så mycket :)

Johan sa...

Tur att du inte vet vad du missade, den fanns inte kvar i lördags när jag skulle tillbaka och dricka den.

Får kolla med Pelle och Niklas om de fått något eller några fat elände.

Mycket passande namn från Närke om inte annat, haha.

lisa sa...

De är alltid bra med sina namn, men elände är nog det bästa.