onsdag, januari 14, 2009

Lite storJag har förfärdigat mitt livs första stickade mössa. Den blev dock lite stor. Väldigt vid, kan man säga. Jag som faktiskt lyckades följa mönstert till punkt och pricka. Har en misstanke om att stickor nummer sex i mönstert från 1972 inte var lika stora som dagens stickor nummer sex. Kan det vara så?

Garnet är väldigt fin egentligen, utom i skepnad av för stor stickad mössa, då ser det ut som en misslyckad riddarrustning. Det består av en blandning av
67% bomull
23% viskos
10% lin

Och nu undrar jag, kära garnexperter, är det något som man skulle kunna krympa lite lagom i tvättmaskinen? Eller är det bara att repa upp och börja om från börja, med andra stickor och annat mönster?

3 kommentarer:

fingerspitz sa...

Jag har svårt att tro att den kommer att krympa tillräckligt mycket men det var ju ganska länge sedan jag läste textil materiallära.

När man stickar ska man ju alltid göra en liten provbit först för att beräkna masktätheten. Låter som du har missat det :)

lisa sa...

Det retliga var att jag faktiskt gjorde en provbit, trots att det tillhör kategorin förarbete som är et tråkigaste som finns... och då skulle 13 maskor bli 10 cm (om jag minns rätt), och det blev det. Men sedan hände det något, oklart vad... Jag tror jag repar upp och provar ett annat mönster.

fingerspitz sa...

Men vad tokigt, de få gånger jag har stickat mössor brukar jag också få göra två eftersom det är så tråkigt att göra de där provlapparna.