söndag, mars 22, 2009

Bästa brödet just nu


Ett otroligt enkelt, gott och saftigt bröd. Bakat av saker som i alla fall jag alltid har hemma. Enda nackdelen är att man får ha lite framförhållning. Brödet ska nämligen ligga till sig ett dygn innan man får skära i det.

2,5 dl grovt rågmjöl
2,5 dl rågsikt
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
½ msk stött anis och fänkål
½ - 1 dl russin
3 dl filmjölk
½ dl sirap
smör att smörja med
lite sesamfrön

Blanda de torra ingredienserna och russinen i en skål. Tillsätt filmjölken och sirap. Arbeta igenom degen så att den blir slät och jämn. Lägg degen i en smord, avläng form som du bröat med lite sesamfrön. Släta till degen på ytan, och ställ in i ugnen i 175 grader, cirka en timma. Låt brödet ligga ett dygn innan det skärs i tunna skivor. Det går alldeles utmärkt att frysa brödet när det är skivat, smidigt att ta upp lagom många skivor.

Receptet kommer ursprungligen från loppisfyndet Baka Matbröd, från ICA provkök, men det där med sesamfröna har jag hittat på själv.

2 kommentarer:

Jo sa...

Du har inget bra recept på solrosbröd? Jag är lite smårädd för att baka med filmjölk, det har jag aldrig gjort. :)

lisa sa...

Filmjölk är brödets vän, det är inget att vara rädd för. Solrosbröd? Hmm, jag ska fundera på saken. Men ajg brukar mest bara slänga i lite solrosfrön, gärna rostade i de flesta bröden.