I går helmaltsbryggde vi öl för första gången sedan kursen. Första gången själva! Det var väldigt roligt, om än extremt tidskrävande, det tog över åtta timmar från start till mål. Ganska nervöst emellanåt också, vi hade ju inte använt ölmaskinen tidigare. Hur som helst så tror jag det blev skitbra! Och blev det inte det, så är det kanske inte så konstigt, när det är så mycket som kan gå fel. Rekan kommer säkerligen skriva en utförlig rapport, så ni som vill veta mer om recpetet kan jag rekommendera att kolla hans blogg med.
Bryggarkost.
Jästen
Uppmätning av den färdigkrossade paleale-malten.
En liten del av malten, karamell- och chokladmalten närmare bestämt, krossade vi själva.
Det gäller att mäsken håller en bra temperatur i sisådär en timme. Sedan recirkulerar man, tömmer, och har i mer vatten.
Urtappning, sedan var det "bara" kokningen med humlen kvar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar