fredag, november 27, 2009

Ett Foto I Timmen Bryggdag

Jag försökte mig på en efit igår, men var inte helt konsekvent.
10:00Eftersom vi skulle brygga, så var köket belamrat med grejjer, och det fick bli frukost i vardagsrummet. Fil med musli, banan och linfrön.
11:00 för att få in all tvätt i linneskåpet, vi tvättade fyra maskiner dagen innan, blev en omorganisering nödvändig.
12:00 Bryggningen startar. Här håller vi på och förbereder vattenbehandlingen, som lite förenklat går ut på att man tillsätter bikarboant och diverse salter, för att få ett vatten som är mer likt det i England, för att lite mörkare öl ska bli bra.
13:00 vörten gottar till sig i "ölmaskinen", en modifierad kylväska. Kylväskan står på liggunderlag och är insvept i filtar, för att vörten inte ska kallna för snabbt, för då kan ölen jäsa ut för mycket.
14:00 uträkningar görs och bryggprotokoll skrivs.
15:00 vörten har tappats ur kylväskan. vi har tagit undan lite för att kunna mäta OG även innan koket.
16:00 här låg jag och vilade ögonen lite, så det får bli en bonusbild på malten i kylväskan.
17:00 - 19:00 vörten kokades och humle tillsattes. Sedan kyldes vörten i diskhon, vilket gick snabbare än vanligt eftersom vår nya diskho är större. Här var det lite för hektiskt för att fotografera, men bilden visar lite humleklägg i kastrullen när vörten är urhälld.
19:00 Jäst är tillsatt och vi syresätter, för att jästen behöver syre. (Syret försvinner när man kokar vörten, det är därför det behövs nytt). Efter det satte vi på jäsrör, och den första bubblan kom snabbt, redan efter två-tre timmar! Nu är det bara att vänta tills jäsningen är klar och ölet ska klarna, vilket tar ungefär två veckor. (efter det här gick vi och köpte pizza och däckade framför tv:n, men det var inte värt att fota)
Dagens öl ska bli en mild, och receptet kan ni läsa här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tomglas finnes! Kram!P

lisa sa...

låter bra!