tisdag, april 27, 2010

Pådyvlad

Jag är skeptisk till privatiseringen av Apoteket. Dels av ideologiska skäl, dels för att jag inte vill ha en massa valfrihet som inte är valfrihet egentligen. Eller ja, de där anledningarna hänger ju ihop.
Idag var jag på vårt centrumapotek, som numera är ett av de andra låtsasapoteken, för att köpa någonting som hindrade mig från att strypa någon långsamt på grund av min evil halsbränna. Bad om lite hjälp, för jag är inte halsbrännetypen i opregnant tillstånd och hade ingen aning om vad som är bra eller inte. Låtsasapotekstanten stegade direkt fram till ett visst märke, sa att hon trodde att de där gick bra att äta även vid graviditet, och tryckte sedan asken i handen på mig. Helt utan att resonera, utan att föreslå lite olika alternativ, utan att reflektera över att jag kanske hade varit intresserad av något lite mer ekonomiskt alternativ än 14 tabletter för hundra spänn. Det jag gillar med de riktiga apoteksarbetarna är att de gör just tvärt emot vad den här privata donnan gjorde. De lyssnar, resonerar och föreslår, och man känner sig omhändertagen snarare än att man bara bidragit till ännu en lite bonus i fickan på privata vita rocken för försäljning av ett visst specifikt märke.

6 kommentarer:

johanna sa...

Jag kan bara instämma. Valfriheten kan dra åt skogen.

lisa sa...

Eller hur?!? Nästa gång tänker jag gå till närmsta sjukhusapotek, det är ett riktigt Apoteket-apotek i alla fall.
Den högsta drömmen är nog att det bara skulle finnas en sorts tandkräm att välja på.

Anonym sa...

Bara inte Dentosal! /P

lisa sa...

Nej, det skulle så klart vara en riktigt bra tandkräm, den där som fanns.

Calatan sa...

Vad som känns skönt är att det riktiga Apoteket-apoteket verkar ha gått och laddat rejält inför omställningen. Det visas reklam som aldrig förr (med vettigt innehåll som rådgivning och hälsokontroll) och vad man kan läsa sig till så har de planer på att öppna ett stor antal nya Apotek i egen regi. Känns tryggt på något sätt.

lisa sa...

ja, det känns bra att de inte bara springer och gömmer sig!