fredag, juni 18, 2010

Mera läsning

Det blir ungefär en halv bok om dagen, nu för tiden. Skönt att läsa mycket, känns sommarlovigt, men svårt att hitta rätt. I väntan på min bokbeställning, läser jag sådant som legat på nattduksbordet ett tag, som jag inte riktigt varit sugen på. Det går så där. Jag varvar lite, har ungefär en skönlitterär och en gravid/barnfakcbok på gång samtidigt.

Jennie Dielemans Tackar som frågar var helt klart en hit! Bra skriven, underhållande, med en skön klassilska. Jag trodde av någon anledning att den skulle vara lite löjlig, men så var det inte alls.

Bebisboken, av Anna Toss, var också bra. Eller, jag tror det. Det känns som att man egentligen inte har någon aning om vad som är bra eller dåliga bebisböcker förrän man står där, med ett eget barn. Innan dess kan man bara försetälla sig, ha en känsla för vad som verkar vettigt, men det är lika bra att vara beredd på att ändra sig, att man säkert kommer skratta åt sin egen naivitet och eller förnuftighet, hur man tänkte och trodde innan...

Pappor föder barn av Gunilla Bergensten. Har jag snott av Jonas. Här hoppade jag faktiskt över de första kapitlena, det känns inte riktigt så spännande att läsa om allt man tänker på under den första delen av graviditeten. Boken består till stor del av intervjuer med blivande och nyblivna pappor, och lite praktiska texter där emellan. En del av de intervjuade vill man kanske ge en smocka, och en del av råden är väldigt generaliserande (bland annat att man ska ge "sin kvinna" ett presentkort på... var det ögonfransfärjning, för hon kommer inte orka sminka sig, eller att man måste ge "sin kvinna" guld eller konsthantverk när hon fött barn), men trots det så tycker jag att det är rätt så bra. Det finns ju inte precis pappaböcker så det räcker och blir vöer att jämföra med.

Nu håller jag på att läsa Facklan - en roman om Leon Larsson, av Elin Lindqvist, som handlar om Elins farmors far, en anarkist och skribent på Brand i början av 1900-talet. Och den borde verkligen vara bra. Jag gillade Elins bok Tokya natt, jag försöker i alla fall börja gilla böcker som inte nödvändigtvis utspelar sig i nutid med en huvudperson som det är superlätt att identifiera sig med (Sågverksungen gick ju till exempel väldigt bra att gilla), men det är svårt. Berättarstilen är väldigt... uppräknande och jag irriterar mig mest på Leon. Får försöka ett tag till, den kanske blir bättre.
Någon gravid/föräldrabok har jag inte på G just nu, men det känns som att sådant tar redan så extremt stor plats i mitt huvud, att det kanske är dags att bara underhållningsläsa ett tag.

4 kommentarer:

Karin O sa...

Då måste jag ju tipsa dig om den här boken:
http://gravidserier.blogg.se
De flesta serierutor i boken finns här på bloggen, men nog är det mysigare att läsa en bok än att scrolla på en skärm.

lisa sa...

Tack för tipset! Har kollat lite på bloggen tidigare, kul! Och det är ju bekvämare att läsa ur bok i sängen än på datorn...

Fundera grönt sa...

Bebisboken av Anna Toss ÄR bra. Hon är helt enkelt super!
Nanna

lisa sa...

Så bra!