söndag, juni 04, 2006

Majornas finest

Jag fick en förfrågan. Av Helena. Hon tänker ge sig på att turista, här i Majorna. Man skulle kunna uttrycka sig som Mikebike till Helena när hon undrar vad hon inte bör missa: jag skulle säha ALLT. det räcker att ta sig innanför gränsen och bara spankulera fritt. edens majorna kallas det av somliga. Men jag väljer att ta det ett steg längre. Här följer därför din ultimata guide till Majjorna (som det borde stavas).

Gränsen mellan Majorna och Masthugget är hårfin, men jag har ändå lyckats bebo den. Gränsen går rakt genom Bangatan. Ena sidan Masthugget, andra Majorna. Så lätt var det. På Bangatan finns det en småsunkig affär som, om jag minns rätt, heter Godisexpressen. Den känns igen på de många blinkande lamporna, och den skulle kunna vara värd ett första stopp på trippen, i och med att den säljer något så bizarrt som folköl vid namn FBI-ÖL. Men eftersom den ohjälpligen ligger på fel sida gatan, så går den fetbort. Det gör även Bengans, så här i hemladdningstider. Bengans kommer för mig för evigt vara förknippat med alldeles för långa besök på grund av diverse sällskap, felköp och trängsel. Plus att det är en turistfälla, big time.
Längre ner mot Hängmattan däremot, ligger Sjöfartsmuséet. Och det är värt ett besök, om man lyckas undvika alkisgängen som hänger på lekplatsen bredvid. Själva sjöfarts-delen är väldigt tråkig, akvariedelen är desto roligare. Och det är här en av de kanske bästa souvenirerna går att köpa: små nyckelringar i form av piprökande fiskare! Väldigt fina, och de får ditt hjärta garanterat att klappa lite extra bara av tanken på att också du är göteborgare. I alla fall fanns de att köpa där när jag var liten. Längre ner i samma backe, på en tvärgata, finns det en kareroke-bar som även är känd under namnet Opiumhålan. Gå inte in där, även om det kanske kan vara lockande. Ta gärna en titt på Orientlivs istället. De har snygga risväskor.
Men vänta, nu har vi nästan gått för långt förbi kafé Zenit. Trevlig enligt många, lite för fullt av diverse barnfamiljer och andra klassiska majornabor generation yngre enligt andra. Uteserveringen har en tendens att alltid vara lite för kall och blåsig, men kan vara trevlig ändå. Under vintern är det en konstnär som har motorsågat fram en skulptur av en hög stubbe i parken där, vilket kan vara väldigt imponerande om man tänker på hur svårt det är att få till snitten med så pass rejäla doningar. Statyn sägs vara tillägnad alla Majornas ensamstående mammor, vilket är en fin tanke även om jag inte är hundra på att det stämmer. Är Zenit för fullt, testa det Afrikanska haket på andra sidan gatan. De är trevliga, har jag hört. Gatenhielmska reservvatet, med pittoreska hus och gulliga kullerstetnar, ligger här i krokarna också.
Efter att du stärkt dig med en fika, är det dags att besöka en mycket betydelsefull institution i Majorna. Gå tillbaka till Hängmattan, förleds inte att gå in i proggborgen Musikens Hus, utan fortsätt istället över gatan. Och där ligger den: Restaurang Västerhus. Eller, i folkmun kallad: Gyllen Suggan, Suggan i vardagligt tal. Detta gamla punkhak som släppte in de flesta, med Original med stort O hängandes i klasar runt bardisken, lyssnandes på Elvis. Döpt efter en bordell som faktiskt hette just Gyllene Suggan, men det var några hundra år sedan.
Om du över huvud taget kommer vidare härifrån, kan jag rekommendera en rask promenad vidare längs spårvagnsspåren. (Men om du stannar länge på Suggan kanske det är bättre att forsätta turistande en annan dag). Fortsätt vidare förbi Chapmans Torg, men glöm inte att stanna och vinka till mig, Mikebike och ElPedro. Klippan får bli nästa anhalt. Husen är så mysiga så att hälften kunde vara nog. Röda Sten imponerar med sin känsla av Malmö samt graffiti både här och där. Där ser man så snyggt det kan bli, bara det är tillåtet att klottra. Att bara ligga och slappa på bryggorna är extremt slappt, jag blir avis varenda gång jag är på väg hem från jobbet och ser folk göra just det. Här har det både spelats in hiphop-musikvideos och tagits bröllopsfoton, samt varit en och annan skum utsällning inne i själva huset.
Går du istället upp mot påfarten till Älvsborgsbron, kan du sisådär varannan vecka beskåda ett aningens suspekt campande gäng, som gärna vill fortsätta ha parkeringe som sin bostad, men allt som oftast blir ivägkörda av polisen, efter en och annan p-bot.
Ta gärna en sväng upp på bron. Utsikten är magnifik, men se för guds skull till att inte gå så långt att du hamnar på fel sida, a.k.a Helvettesön.
Här i krokarna, lite retfullt granne med Friskis och Svettis, finns någon form av lagerförsäljning från Triumfglass. Här kan man köpa "grisen i säcken", en allt för stor låda glass där smaken är hemlig fram tills köpet är genomfört. (Detta har lätt till att jag än i dag har en aning svårt för pistageglass).
Går du istället upp mot Mariaplan finns det diverse pubar/krogar kända för goda pizzor, ölpaket eller kvalitetsöl, men jag skulle i så fall hellre rekommendera Jefferys på Chapmans Torg. De har mer plats, mer öl, godare mat. Hoppa gärna över Silverkällarn, om du inte har en förkärlek till bambamat och stammisar som är mer än lovligt kontaktsökande. På Mariaplan finns en bokhandel som jag tror är stans trevligaste, samt en fotoaffär där de inte alls är så trevliga. Här fikar du bäst på Marmelad, och för att smälta deras goda morotskaka tar du förslagsvis en promenix genom villaområdet och dreglar över de fina husen som skulle kunna bli dina om du råkat haft så där tre mille över. Därefter hamnar du i Nordengelska kolonin, för att snart befinna dig någon helt annan stans, nämligen i Högsbo. För där tar Majorna slut. Trevlig resa!

8 kommentarer:

Helena sa...

Man tackar! Inte alls illa - jag skriver ut och tar med mig på utflykten. Återkommer med rapport - men det lär dröja någon vecka eller ett par tills vi kommer till skott. Fast det hade varit mycket roligare att strunta i tentapluggandet och turista NU.

lisa sa...

håll till godo!

Anonym sa...

riktigt bra guide får jag säga.

:sericea: sa...

jag tycker den var lite "väster"orienterad. finns det inget sevärt mellan mariaplan o bangatan?
typ kolonilotterna vid Ekedal, Slottskogsdelen som tillhör Majjona, utsikten uppe på Kabel/Vantgatan över hamnen eller dom asfräscha byggena på sluttningen mot Majvallen.
vavava? :o)

lisa sa...

sericea: du kan ha en poäng där. Men man ser inte det som är närmast...

Helena sa...

Jag har antecknat :sericea:s tillägg på min utskrift. :)

Helena sa...

Titta vad vi ska göra 14/6: http://helenas.dagar.se/index.php?show=dagbok&choice=kalendarium :)

Anonym sa...

Very pretty design! Keep up the good work. Thanks.
»