lördag, januari 06, 2007

Hur var det med synden?

Det där med att utreda synd var inte precis något som var gjort på en kafferast. Åsikterna går, minst sagt isär inom kyrkan. Att ens defeniera kyrkan är ju heller ingen lätt maatch.
Och kanske är det inte heller relevant. Kanske är det bara fånigt att spekulera. Av respekt till de som är mer insatta, lägger jag ner funderingen nu. Jag tror ju inte på synd. Och skulle jag defeniera, skulle synden att tro att det är något fel med att tända på någon av samma kön som sig själv, vara den största synden.

Svenska kyrkan säger så här:
Nu kan samkönade par få en officiell kyrklig välsignelse i Svenska kyrkan. Ordningen för välsignelse över registrerat partnerskap fastställdes av Kyrkostyrelsen idag, onsdag. - Människor som vill leva i en trofast kärleksrelation kan nu också erbjudas välsignelse över sin relation i en offentlig gudstjänst. Det är en glädje och ett viktigt beslut, säger ärkebiskop Anders Wejryd ordförande för Kyrkostyrelsen.- Gudstjänstordningar måste vara slitstarka och bibliska, personliga och allmängiltiga. Det är svårt. Jag tror att vi hittat fram nu, säger han.
Pekka Heikkinen säger så här:
Denna förbön är en omöjlighet ur kristen synpunkt. Man ber Gud att på olika sätt stödja något som han själv uttryckligen fördömt som synd i sitt ord (bl.a. i 1 Mos. 18--19, Rom. 1, 1 Kor. 6 och 1 Tim. 1). Förbönen blir därmed ett Guds namns missbruk eller synd mot andra budet. Man tröstar sig med Guds löften mitt under uppsåtlig synd mot Guds bud. Jesu namn får garantera, att Gud skall handla tvärt emot sitt eget ord. Man ber om Guds närhet, fast Gud i sitt ord sagt, att rådande synder skiljer människorna från honom. Man räknar med förlåtelsens möjlighet, fast förlåtelse aldrig ges, där synden inte först bekänts som synd och människan är villig att sluta med den. Hur kan man hoppas på glädje och kraft från Gud utan ett förlåtet, gott och glatt samvete? Eller önska Guds frid över ett förhållande, som är uppror mot Gud? Biskoparna gör genom sin förbön själva uppror mot Gud och förför både de homosexuella och de präster de lyckas få att begagna sig av denna förbön

4 kommentarer:

Anonym sa...

ojsan, det var inget lätt ämne du bearbetar.

att leva i synd finns inte för mig, så enkelt är det.

det är bara en massa fåniga torra människor som anser att det finns något som kallas "synd".

lisa sa...

det var ett par på kycklingpaketet som fick mig att fundera...

Andreas sa...

Tur att man inte är religiös, var min första tanke när jag läste det inlägget...

lisa sa...

Eller hur?!?