fredag, december 11, 2009

Bästa lussebullarna


Jag sitter inte bara inne med bästa sconesreceptet, även bästa lussebullarna vet jag hur man gör.

Lussebullar med fullkorn (så man kan lura sig att de är nyttiga och äta dem varje dag)

35 st

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
250 g kesella
2 påsar saffran
1 1/2 dl råsocker
1/2 tsk salt
15-16 dl kärnvetemjöl med fullkorn
2 dl russin
1 ägg, alternativt lite fil

1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme.
2. Smula jästen i bunke. Häll över degspadet, först lite, och rör tills jästen löst sig, häll sedan på resten av degvätskan.
3. Blanda ner kvarg, saffran, socker och salt. Blanda mjölet med russinen och tillsätt det. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk cirka 15 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 35 bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
5. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg, alternativt fil.
6. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

Det finurliga med de här bullarna är att de har russinen i sig, och inte ovanpå, så man slipper utpluppade, brända russinstackare. Är man mer avancerad, och sitter inne med en vetesurdeg, verkar Pain de Martins lussebullsrecept inte fy skam.

4 kommentarer:

Calatan sa...

Fantastiskt!
För oss som är lite svaga för utpluppade, brända russinstackare kanske både i och ovanpå är ett genidrag.
Ska nog väcka min kära sambo, det är min tur att få något i kalendern idag...

lisa sa...

Oj. Så nu är det mitt fel att din sambo måste gå upp ochb aka lussebullar?

Här hamnar ju bara en del av russinen på ytan, så om man säkert vill ha båda varianterna får man kanske trycka i lite extra.

Calatan sa...

Du har ingenting att oroa dig för Lisa. Jag är en sån toffel så det slutade med att jag bakade en Saffranskladdkaka istället...

lisa sa...

verkar väldigt god!