fredag, december 11, 2009

Zeunerts vs Nygårda Ekfatslagrade


Det gäller att ta tillfällena i akt och nörda lite, och ta chansen att göra det lite alkoholfritt. Idag parallellprovade vi Zeunerts och Nygårda Ekfatslagrade julmust.

Då vi hällde upp visade det sig att rent estetiskt, så vinner Nygårda. Skummet på Zeunerts försvann på två röda, det var knappt något kvar när jag skulle höja kameran för att fotografera. Nygårdas skum låg kvar och såg trevligt ut en bra stund. 1-0 till Nygårda.

Doftmässigt blev jag först lite skeptisk till Zeunerts ton av torr julskinka, men hittade sedan både en rostad doft, kaffe och porter.
Nygårda doftade... kemi. Någon svårdefenierad krydda, som kanel men inte riktigt. Mer kryddig än Zeunerts. 1-1.

Smakerna då? Det är här det verkligen börjar skilja sig. Nygårda smakar blåbärssoppa. Rejält med blåbärssoppa. Den är söt, och rätt så blaskig. Den smakar verkligen som om de gjort en dryck, som de sedan spätt ut med för mycket vatten. Det är inte bara för sött, det är ren sockersmak. Av ekfatet hittar vi inte några stora spår, möjligtvis en viss ton av vanilj, om man ska vara snäll.
Zeunerts däremot. Jo, Calatan och Medberoende. Ni hade rätt. Det var definitivt en must för mig. I smaken finns kaffe. Chokladkola (så´n där med brunrutigt papper). Marsipan. Vanilj. Mandel. Inte alls för söt. Maltig. Och jag tror att jag har hittat det perfekta alkoholfria alternativet till julöl. Zeunerts blev definitivt vinnare. Utan att ens skryta om ekfatslagring.

3 kommentarer:

Jo sa...

Ah, den måste vi testa! :) Tack för tipset!

Calatan sa...

Se där ja!
Om du är mammaledig över nästa december kanske jag kan få hyra in dig som expert-provsmakare? Dina inlägg andas ju verkligen klass, till skillnad från vissa andra...

lisa sa...

Jo; Ja, den kan verkligen rekommenderas. Finns inte överallt, men vi köpte vår på ICA Maxi.

Calatan; lång och hårt skolad i ölprovning vettu... men jag tycker du recenserar väldigt bra också. Och framförallt är det imponerande hur du hittar alla sorter!