Mätning av FG, för att kunna räkna ut alkoholhalten. Fast själva mätaren är inte med på bild. Opedagogiskt.
Den senaste brygden, en porter.
Mystiska Johan undrar om det är klurigt att brygga öl. Och jag har fått frågan från annat håll. Och svaret blir så här:
Klurigt och klurigt... Vi har bryggt på extrakt, men haft i extra malt och humle. Det har, gett en liten skum bismak hittills, men det ska gå att göra bra öl även på extrakt.
Det som är meckigt är väl att det tar tid, är en del utrustning man behöver, och att det är supernoga med hygienen. Utrustningen måste saneras och så, och man måste vara försiktig, annars kan ölen lätt bli infekterad.
HemBryggarFöreningen har kurser i helmaltsbryggning, vi var på en sådan och det var jättebra! Så snart ska vi nog våga prova på helmaltsbryggning. Humlegården säljer bryggargrejjer och har ett forum med duktiga medlemmar som svarar på nästan allt.
Jag har skrivit lite mer om bryggning här, och här.
Maken har skrivit om bryggarkursen här. han skriver om våra bryggningar här och här och här och här.
I botten på jäshinken efter upptappning av portern.
3 kommentarer:
Verkar onekligen intressant det där med att brygga öl. Kollade in din makes sidor också. Tänk om man skulle kunna lyckas brygga en stout precis som man vill ha den. Torr, hyfsat stark och med en rejäl känga humlebeska.
Jag behöver skaffa mig en hobby men om byta från öldrickning till ölbryggning är det bästa vete katten ;)
ölbryggning som hobby är roligt, men egentligen krävs det alldeles för mycket tålamod.
En annan bra hobby är att prova öl lite mer organiserat. Om du inte redan är med, kan jag rekommendera ölfrämjandet och deras provningar. Ett bra sätt att testa öl som man kanske inte skulle valt/fått tag i annars.
Skicka en kommentar