onsdag, juni 24, 2009

kortare kortast.

Vi har en tävling här hemma. Kortast hår vinner. Jag har legat väldigt mycket på mållinjen ett bra tag, men idag kontrade Rekan med att tvinga mig klippa hans håt ner till 9 mm. Jag tror jag får erkänna mig besegrad. Jag ÄR i alla fall kortare än honom.

tisdag, juni 23, 2009

Husmoderligt

Och DÄR gick på något sätt startskottet för syltasafta säsongen. En liten tjuvstart i söndags med flädersaften, men den är ju inte färdig ännu.

Något av en pollenchock omöjliggjorde min närvoro inte bara på jobbet, utan utomhus över huvud taget, efter klockan åtta i morse. Vilket om inte annat gav mig tid att göra den där citronsaften jag gnällde över att jag inte hade tid att göra senast igår. Eftersom jag inte hade någon citronsyra hemma, fick det dock bli ett annat recept, men den blev jättegod!

Ingredienser
3 3 citroner
2 2 dl strösocker
9 9 dl kokande vatten

Gör så här
1. Tvätta citronerna väl i varmt vatten.

2. Koka upp vattnet i en kastrull på spisen.

3. Avlägsna det gula på citronskalen med hjälp av en potatisskalare eller en skalstrimlare. Lägg det i en skål tillsammans med sockret och det kokande vattnet. Låt stå tills det har svalnat.

4. Tillsätt saften från citronerna och sila sen saften genom en silduk.

Nu hoppas jag bara att jag inte droppade allt för mycket från näsan ner i saften.

måndag, juni 22, 2009

11


Det är elva veckor kvar tills min semester. Inte för att klaga, men det är fanförjävla länge. När ska jag hinna safta och sylta? Sy? Lata mig? Så störbönor? Läsa böcker hela natten?

Om jag skulle få en stund över, planerar jag att göra citronsaft. Det blev nämligen citroner över när jag gjorde flädersaft häromdagen.

3 citroner (gärna obesprutade kravmärkta)
1 liter socker
40 gram citronsyra
1 liter vatten
Tillagning av recept
Skölj och borsta citronerna.
Klyfta dem och skiva dem fint samt lägg i en stor skål.
Tillsätt strösocker och blanda runt. Knåda gärna in sockret med händerna.
Rör ut citronsyran i vattnet i en kanna. Rör i vattnet i citron- och sockerblandningen.
Ställ citronblandningen i kylen ett dygn. Ta ut och rör om citronsaften några gånger så blir det mer smak och sockret löser sig.
Sila citronsaften.
Häll citronsaften i rengjorda flaskor, förslut och förvara i kylen eller i svalt och gärna mörkt.
Öppnad flaska förvaras i kylen.

Många pengar

Idag lånade vi huxflux över 100 000 kronor. Ett så kallat handpenningslån. Sedan fick jag lite panik och trodde att vi skulle betala 3000 kronor i ränta per månad, men där hoppas jag att jag räknat fel.

lördag, juni 20, 2009

Världens godaste nubbe

Möla ner 20 stycken svartvinbärsblad i en flaska. Häll över en kvarting brännvin special. Låt stå över natten. Sila av, kyl. Skål.

onsdag, juni 17, 2009

Slått på stort

Minsann om vi inte gick och köpte oss världens finaste lägenhet idag!

En trea. Med medaljongtapter i 50% av rummen. Och dödsfina golv, fint badrum, ja allt är fint utom lite som behöver målas.

Från sovrumsfönstret ser jag lägenheten jag bodde i från jag var noll tills jag var fem. Back to the roots, så att säga.

måndag, juni 15, 2009

Boklista

Äsch, jag vill också göra bokhoras lista.

Senast köpta inbundna bok: I kökslandet, möten mellan mat och trädgård av Simon Irvine (på bokrean, jag köper nästan aldrig inbundet annars)
Senast köpta pocketbok: Sommardöden av Mons Kallentoft och Eremitkräftorna av Anne B Ragde
Ultimata längden på en bok: sisådär 250 sidor.
Favoritbokhandel: Ebbes Hörna på Stigbergstorget
Favoritbibliotek: Kikås bibliotek, men det finns nog inte längre.
Favoritplats att läsa (i hemmet): Sängen. Soffan kan vara bra, men vår nuvarande soffa är ingen ultimat lässoffa.
Favoritplats att läsa (utanför hemmet): på en filt i gräset
Fem författare du alltid köper i inbundet format: Inga alls.
Bästa lässnackset: Något som inte droppar eller smular
Bästa läsdrycken: Kaffe eller möjligtvis en liten whisky.
Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Musik med sång på ett annat språk än det man läser på, alternativt naturljud.
När på dygnet läser du helst? Innan jag ska sova eller på morgonen om det är sovmorgon. Nattläsning är också fint, om man inte ska jobba dagen efter.
Bästa bakfylleläsningen: tidningar kanske? Jag läser dock alltid innan jag ska sova, även om jag är full när jag lägger mig. Får läsa om lite dagen efter...
Bästa kollektivtrafikläsningen: Något som inte är för sorgligt, snuskigt eller roligt.

söndag, juni 14, 2009

Surpris i grönsakerna


Till Hemköp:

Hej!

Visserligen kan grönsaksätare kanske behöva lite mer protein, men jag blev ändå rätt så äcklad när jag idag slängde i broccolin i pastavattnet (hade tänkt vara smidig och koka broccolin med pastan de sista miuntrarna, till en pastasallad), och det flöt upp inte mindre än tre larver (steklar?). Det var en spansk broccoli, som kostade 7.95, inköpt idag. Det kanske är läge att kolla resten av broccolin, så att inte fler av era kunder får den här inte helt angenäma överraskningen?



Med Vänliga Hälsningar
Lisa

Gothenburg Beer Festival

tältet utanför kändes verkligen inte lockande i ösregnet...

I fredags eftermiddag bar det av till Gothenburg Beer Festival. För det första måste jag gnälla lite över namnet. Det kändes väldigt långt ifrån att festivalen skulle locka några som helst internationella gäster, att välja ett engelskt namn på det här jippot var verkligen pretentiöst. Skulle jag själv namngett arrangemanget, hade jag dessvärre fått välja Göteborgs Gubbdagis, med en övervikt av Ahlaforsklåpare.
Festivalen i fråga ägde för oss vanliga pöbeln rum på den inte så eminenta haket City Pub. Och visst, där fanns en hel del obskyrt östeuropeiskt, några belgare och lite skotskt, men inte mycket jag hade valt om jag hade haft roligare sorter att välja på. Men man får ju offra sig, det är ju inte varje dag det är ölfestival i Göteborg... Och smakproven var generösa, för bara femton spänn per halvglas.

Det mest flippade vi drack, som jag inte riktigt vet om det verkligen kan kvalificeras till kategorin öl, var en Freeq Golden Apple, ett äppelöl som bara smakade söt cider, och en Gingers Beer, som smakade ingefärsläsk.
Kvällens största besvikelse var nog Strömsholms Slussvaktaren, som bara smakade kemiskt och simhall. Måste ha varit något fel på den.
De ölen som jag gav högst betyg under kvällen var Liefmans Kriek, som kändes som en schysst sommardrink, skottska The Inveralmond, Blackfriar, och slutligen St Bernards Abt 12, där det var sältan och salmiaksmaken som gick hem.

fredag, juni 12, 2009

Öligt

Igår: Personalfest (jag stilade så klart med att ta med våra hembryggda ESB och Gråbergets SommarAle).
Idag: Ölfestival
Imorgon: Amylases sommarölsträff

Det blir en hektisk helg.

onsdag, juni 10, 2009

3

Tre konstiga frågor, alla från samma besökare i FinaParken, vars fru var klädd i röd DolceGabbana-mysdress och de var båda amerikaner.
1. Vilka länder gränsar Sverige till?
2. Var Sverige neutrala under andra världskriget?
3. Är det illegalt att röka mariuana här?

Jag kände mig som en förträfflig samhällsguide.

måndag, juni 08, 2009

trasigt.

Vilken skitdag. Diskmaskinen har suckat sin sista suck och krusbärsbuskarna är på god väg att bli kalätna av någon äcklig larv. Dags att gå och lägga sig.

söndag, juni 07, 2009

Den halländska idyllen



Helgen har spenderats här. Och på bröllop.

Primört

Gårdsköpt sparris, färskpotatis, smör, flingsalt, ett kokt ägg, lite kesko. Kanske godast maten just nu.

fredag, juni 05, 2009

Konst

Vi ska ha diverse ljudinstallationer i Fina Parken. I flera dagar har det ränt omkring diverse entusiastiska ljudkillar och en och annan konstnär.
I dag på eftermiddagen höll jag på att plantera sommarblommor i entrén. I bakgrunden hörde jag vad jag trodde var min kollega som startade gasolbrännaren. Jag tyckte att det var lite konstigt att han började bränna ogräs just då, men tänkte inte närmare på det. Då kom en av ljudkillarna fram och frågade, lite försynt, ifall jag trodde det var lagom volym?

Det var inte alls en gasolbränanre jag hört. Det var ju konst. Inspelad blåst från Yttre Hebriderna. Borde jag ju hört direkt.

tisdag, juni 02, 2009

4057?

Förut: fotbad med nyinköpt fotsalt
Nu: prinsesstårta

Hur många tantpoäng blir inte det?

Inte så aptitretande

Idag på jobbet hittade jag en avocado som, om jag inte skulle tagit ut den till komposten, snart skulle gått dit på egen hand. Den såg väldigt, väldigt äcklig ut. Jag trodde länge att det skulle vara dagens äckligaste syn, men sedan fick jag syn på delicatos nationadagssatsning, i mataffären.

måndag, juni 01, 2009

I år igen

Det är alltid skitvarmt när vi planterar ut sommarblommorna, vilket är en mix av lika delar härligt och lika delar jobbigt. Och varje år blir jag lika förvånad över den bizarra grad av raggarbränna man kan skaffa sig på en dag. Årets blev en kombo av brottarlinne och bh-band. Inte helt snyggt.